"Avem suficiente exemple de abuzuri comise de profesori, în special în universități și licee. De cele mai multe ori, aceștia profită de vârsta fragedă a victimei, de puterea pe care și-o manifestă ca și cadru didactic, dar și de faptul că elevul sau studentul nu-l poate evita pe agresor.
Am votat în Senat proiectul prin care pedeapsa se majorează cu o treime în cazul agresorilor sexuali, cadre didactice, dacă fapta are loc într-o unitate de învățământ", a transmis Gabriela Firea, într-un mesaj postat pe Facebook.
Potrivit fostului ministru al Familiei, în ultimii 8 ani au fost "doar 19 condamnări pentru hărțuire sexuală, în condițiile în care au fost peste 4.100 de condamnări pentru viol, aproape 2.300 de condamnări pentru act sexual cu un minor, 1.700 de condamnări pentru proxenetism, aproape 800 de condamnări pentru agresiune sexuală și peste 500 de condamnări pentru corupere sexuală a minorilor".
"Se vede o diferență clară între numărul de condamnări pentru infracțiuni grave contra libertății și integrității sexuale și numărul de condamnări pentru hărțuire sexuală", a arătat parlamentarul PSD.
"Este demonstrat că un comportament sexual abuziv se intensifică în timp. Adică este puțin probabilă o condamnare pentru viol sau agresiune sexuală, fără ca autorul să nu fi avut întâi un comportament de tipul hărțuirii sexuale.
Tocmai pentru că în calitate de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse am realizat primul ghid pentru combaterea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă, am susținut propunerea colegilor mei senatori.
Hărțuirea sexuală poate apărea oriunde în viața de zi cu zi, pe stradă, într-un grup de persoane, în școli, inclusiv în familie. De multe ori, prima reacție a unora dintre noi în fața acestor fapte grave este că se exagerează. Însă, realitatea ne dovedește contrariul, din păcate. Abuzuri asupra copiilor și tinerilor apar des și este nevoie de legi clare care să le descurajeze", a mai spus fostul ministru.