”Familia este legatura noastra cu trecutul si puntea catre viitor. Pentru mine, casatoria inseamna comuniunea bazata pe iubire si respect dintre o femeie si un barbat. Voi spune DA la Referendumul din 6-7 octombrie!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.
Guvernul a adoptat în ședința din 18 septembrie actele normative necesare bunei organizări a referendumului.
Potrivit actului normativ, întrebarea adresată alegătorilor va fi ”Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă ”da” sau ”nu”.
Referendumul are loc pentru revizuirea Constituţiei astfel încât aceasta să prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită ”între un bărbat şi o femeie” - și nu pe cea ”între soți”, cum este specificat în prezent în Legea Fundamentală.
La 11 septembrie, inițiativa de revizuire a Constituției privind redefinirea familiei a trecut de Parlament, după ce senatorii au decis prin vot, cu 107 voturi ”pentru”, 13 ”împotrivă” și 7 abțineri, în favoarea proiectului.
Inițiativa trecuse, deja, de Cameră - prin urmare, românii vor fi chemați la Referendum pe 6 și 7 octombrie pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu modificarea.
Pentru ca proiectul să treacă era nevoie de cel puțin 91 de voturi, iar PSD și ALDE au 83 de voturi, dar voturi au venit de la tradiționaliștii din UDMR și PNL. Cei 13 senatori USR au votat împotrivă.
Cu excepția USR, toate discursurile din plen au fost profund tradiționaliste, în favoarea modificării Constituției. Astfel, Titus Corlățean a menționat că în imnul României se invocă "oastea e creștină", iar o senatoare PNL a menționat că "era digitala face ca tradițiile sa fie uitate", dar și ”așa am văzut la mine în sat".