"Domnul Gabriel Biriş şi-a dat demisia din funcţia de secretat de stat, iar demisia i-a fost acceptată. Acest lucru s-a întâmplat pentru că domnul Biriş a făcut nişte declaraţii pe care Gurvernul nu şi le asumă", a spus Liviu Iolu, la Guvern.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că premierul Dacian Cioloș i-a mulțumit lui Biriș pentru activitatea în Executiv, dar a precizat că acesta a lansat în dezbatere publică măsuri pe care Cabinetul nu și le asumă.
El a spus că Gabriel Biriș are experiență în mediul privat și a venit în Guvern cu multe propuneri bune, însă în cazul propunerilor privind Codul fiscal Executivul are un mandat clar de simplificare a fiscalității și de menținere sau chiar scădere a nivelului taxării, pe care Biriș nu l-a respectat.
Fostul secretar de stat în Ministerul de Finanţe Gabriel Biriş a afirmat, în cadrul emisiunii Prime Time News, de la Realitatea TV, că a venit în Ministerul de Finanţe ca secretar de stat pentru a implementa un proiect de reformă fiscală. "Proiectul este inclus în această ordonanţă de urgenţă", a spus acesta, adăugând că scopul proiectului a fost de a simplifica şi clarifica legislaţia fiscală în România.
Gabriel Biriş: Economia românească a fost privată de o lege foarte bună. Toată lumea ştia de proiect
După ce şi-a asumat proiectul, Biriş a susţinut, însă, că este regretabil că un proiect aflat în lucru a ajuns la presă. El a făcut declaraţiile într-un interviu acordat în Polonia, în marja forumului economic de la Krynica, jurnalistului Dan Cărbunaru, de la Calea Europeană, care a postat discuţia cu secretarul de stat pe contul sau de Facebook.
"E oarecum un incident regretabil că un proiect care încă era în discuţii a ieşit aşa, pe surse, şi oameni care nu prea au înţeles ce e în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (...) Propuneam pentru prima dată în legislaţia noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuţiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor", a spus Biriş.
Biriş îşi asumă proiectul de modificare a Codului Fiscal: Contribuţiile sociale sunt ale angajatului
El a apărat propunerea de a reduce la zero contribuţiile sociale datorate de către angajator şi de a majora, în schimb, nivelul datorat de către angajat.
"Ştiţi vreo firma care să se fi îmbolnăvit şi să se ducă la doctor? Ştiţi vreo firma care la bătrâneţe să ia pensie? Trebuie să înţelegem un lucru: contribuţiile la sănătate şi la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului", a afirmat Biriş.
Reamintim că Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a precizat că documentul cu modificările Codului Fiscal a fost trimis de secretarul de stat în Minsterul de Finanţe Gabriel Biriş.
Ministrul Finanţelor dă asigurări că nu va majora contribuţiile salariaţilor, după ce în presă a apărut un document care prevede contrariul. Potrivit acestui proiect de ordonanţă de urgenţă, plata contribuţiilor sociale ar urma să nu mai fie împărţită între patroni şi angajaţi, ci să fie plătită doar de cei din urmă.
Persoanele care desfăşoară activităţi independente ar urma să contribuie la acelaşi nivel cu cei care lucrează în baza unui contract de muncă. Iar angajatorii vor fi obligaţi să majoreze salariul brut pentru ca angajaţii să rămână cu aceleaşi venituri nete.