Raportul "Nations În Transit" monitorizează dezvoltarea democratică a 29 de naţiuni din fosta URSS, Balcani şi Europa Centrală, scrie ziare.com.
România, democraţie semi-consolidată în clasamentul Freedom House, a primit un scor de 3,46 pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2014, neschimbat faţă de anul precedent (pe o scară de 1 la 7, în care 1 este cel mai înalt nivel de progres democratic).
Din 1989, România a făcut paşi impresionanţi pentru crearea instituţiilor politice şi economice responsabile şi unei societăţi civile libere, se arată în raport. Cu toate acestea, unii stâlpi ai guvernării democratice, în special independenţa justiţiei şi presei, rămân slabi. Guvernarea la nivel naţional a fost partizană şi deseori instabilă şi corupţia politică este prevalenţa.
Surpriză politică a anului 2014 a reprezentant-o alegerea lui Klaus Iohannis că preşedinte. Fostul primar al Sibiului şi etnic german a candidat împotriva premierului Victor Ponta, favoritul cursei, care conducea cu 10 procente după primul tur. Mania electoratului cu privire la organizarea defectuoasă a votului diasporei a mobilizat votanţii împotriva PSD şi a lui Ponta.
Raportul arată că în pofida unor îmbunătăţiri moderate în situaţia economică, populaţia este nemulţumită de Guvern şi înclinaţia acestuia de a guverna prin ordonanţe de urgenţă, care ocolesc procesul legislativ. Criticii susţin că susţinerea Guvernului faţă de legi controversate (o propunere legislativă acordă parlamentarilor imunitate faţă de urmărirea penală, altă ar criminaliză presă de investigaţii) este o încercare de a ajută politicienii corupţi.
Chiar şi aşa, instituţiile care combat corupţia au avut un an de succes. DNA a pus sub acuzare mai mulţi foşti miniştri într-un scandal de corupţie şi trafic de influenţă ce cuprinde patru Guverne succesive. Justiţia a obţinut condamnări în numeroase cazuri care trenau de ani de zile, inclusiv în cazul mogulului de presă Dan Voiculescu.