Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţei, CA Alba Iulia a desfiinţat sentinţa penală apelată în privinţa soluţiilor de condamnare pronunţate faţă de inculpaţii Bodrean Adrian Mihai şi SC Smart Drumcons SRL pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în relaţia cu SC Carpat Grup Industry SRL, temeiul juridic al achitării inculpatei Sârbu Laura pentru instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale şi măsura confiscării speciale dispusă în cazul inculpaţilor Sârbu Laura şi Sârbu Hadrian.
"Descontopeşte pedeapsa principală, complementară şi accesorie aplicată inculpatului Bodrean Adrian Mihai, repune în individualitatea lor pedepsele stabilite pentru infracţiunile concurente şi înlătură sporul de pedeapsă. (...) achită inculpatul Bodrean Adrian Mihai pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă (...), (în legătură cu SC Carpat Grup Industry SRL). Menţine pedeapsa principală, complementară şi accesorie la care a fost condamnat inculpatul Bodrean Adrian Mihai pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă (...), (în legătură cu SC Imperial Trust Business SRL). Menţine modalitatea de individualizare judiciară a executării pedepsei închisorii de 2 ani şi 4 luni. (...) deduce din pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare durata reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la 31.03.2021 la 04.10.2021", se precizează în minuta hotărârii CA Alba Iulia.
De asemenea, instanţa achită inculpata SC Smart Drumcons SRL pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în legătură cu SC Carpat Grup Industry SRL, şi menţine pedeapsa principală şi complementară la care a fost condamnată pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în legătură cu SC Imperial Trust Business SRL.
Modifică temeiul juridic al achitării inculpatei Sârbu Laura pentru instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale şi reduce cuantumul sumei confiscate de la aceasta, de la 80.000 de lei la 40.000 de lei.
Înlătură dispoziţia de confiscare de la inculpatul Sârbu Hadrian şi de obligare a acestuia la plata sumei de 40.000 de lei.
Menţine sechestrul asigurator instituit pentru recuperarea cheltuielilor judiciare de la inculpaţii Sârbu Laura şi Sârbu Hadrian şi în vederea confiscării, de la fostul secretar, până la concurenţa sumei de 40.000 de lei.
"Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa penală apelată, în măsura în care nu contravin prezentei decizii", se mai arată în decizie, care este una definitivă.
Fostul secretar al Primăriei Deva, Laura Sârbu, a fost condamnată, în noiembrie 2022, de Tribunalul Hunedoara, la o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni de închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, într-un dosar de corupţie instrumentat de procurorii DNA.
Inculpata a fost acuzată de procurori că ar fi primit bani ca să intervină în favoarea unui om de afaceri pentru a-i facilita acestuia un contract de reparaţii la Adăpostul de noapte din Deva şi obţinerea documentaţiei necesare pentru construirea unei hale de producţie.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi la Tribunalul Hunedoara soţul Laurei Sârbu, Hadrian Sârbu, angajat în cadrul Biroului de Relaţii Externe al Primăriei Deva, la 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu suspendare, şi cumnatul său, Adrian Mihai Bodrean, funcţionar în Primăria Deva, care a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare, ambii fiind acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă.
Laura Sârbu a fost achitată la instanţa din Deva pentru infracţiunile de falsificare de instrumente oficiale şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
La instanţa de fond, firma SC Smart Drumcons SRL, administrată de fapt de către Adrian Bodrean, a fost condamnată, fiind dispusă plata unei amenzi de 133.333 de lei pentru complicitate la trafic de influenţă.
Potrivit DNA, în perioada 2020 - 2021, Laura Sârbu, în calitatea de secretar al Primăriei Municipiului Deva, beneficiind de ajutorul soţului ei, Hadrian Sârbu, şi al administratorului de fapt al SC Smart Drumcons SRL, Adrian Bodrean, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei, pentru a-şi trafica influenţa pe care a pretins că o are asupra funcţionarilor din cadrul primăriei. Banii respectivi ar fi fost pretinşi şi primiţi pentru traficarea influenţei astfel încât societatea omului de afaceri să primească un contract cu Primăria Municipiului Deva, având ca obiect efectuarea unor reparaţii curente la "Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte", aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Deva.
În aceeaşi perioadă, inculpata ar fi pretins, beneficiind de ajutorul soţului ei, de la acelaşi om de afaceri, suma de 7.000 euro, pentru a-şi trafica pretinsa influenţă asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei Deva, astfel încât să îi asigure omului de afaceri obţinerea documentaţiei necesare construirii unei hale de producţie.
Într-un context asemănător, beneficiind de ajutorul administratorului de fapt al SC Smart Drumcons SRL, ar fi pretins de la un alt om de afaceri suma de 40.000 de lei şi ar fi primit o parte din aceşti bani, a mai precizat DNA.