"Implementarea unui sistem de irigaţii pentru spaţiile verzi din parcul Complexului Cotroceni este necesară ţinând cont de faptul că actualul sistem a fost proiectat în anul 1979 şi utilizează cantitaţi foarte mari de apă. Pe lângă consumul mare de apă, se înregistrează şi costuri ridicate cu energia electrică necesară pentru punerea în funcţiune a hidranţilor utilizaţi în prezent. Realizarea unui sistem modern de udare a vegetaţiei, în varianta subterană, ar determina, printre altele, reducerea costurilor legate de consumul de energie electrică pentru pomparea apei şi micşorarea cantităţilor de apă utilizate", se arată într-un comunicat de presă al Președinției.
În acest context, Administrația Prezidențială mai precizează faptul că se are în vedere şi reabilitarea/modernizarea unui corp de clădire situat în cadrul Complexului Cotroceni, construit după anul 1980, care a fost utilizat în perioada 1991-2013 de către Serviciul de Protecţie şi Pază ca spaţiu pentru vestiare şi cazare personal, până la construirea unui sediu propriu, în anul 2013, dar respinge zvonurile potrivit cărora intenţionează amenajarea unei săli şi sport şi a unor spaţii de recreere.
"La finalizarea proiectului, în corpul de clădire menţionat, nu vor exista spaţii de recreere sau sală de sport, ci doar spaţii funcţionale pentru activitatea administrativă a instituţiei prezidenţiale. Proiectul de modernizare/reabilitare a clădirii respective prevede transformarea unor spaţii cu destinaţie anterioară de sală de sport şi spaţiu de recreere - aşa cum apare în caietul de sarcini publicat pe site-ul Sistemului electronic de achiziţii publice (SEAP), în spaţii de birouri şi de depozitare", se mai arată în documentul Administraţiei Prezidenţiale.
Președinția vrea sistem de irigaţii la Cotroceni. Câte milioane de lei e dispus să dea Iohannis
Preşedinţia vrea să cumpere pentru curtea Palatului Cotroceni un sistem de irigaţii a vegetaţiei în valoare de aproape 2,4 milioane de lei, la care se adaugă TVA, lansând în acest sens o cerere de ofertă pe sistemul public de licitaţii.
"Valoarea estimată a contractului este de 2396638.83 lei fără tva, compusă din: 2256322.69 lei fără tva - Cheltuieli pentru investiţia de bază, 27500 lei fără tva - Organizare de şantier, 112816.13 lei fără tva - Cheltuieli diverse şi neprevăzute (5% aplicat conform HG 28/2008).
Valoarea aferentă cheltuielilor pentru diverse şi neprevăzute va acoperi, după caz, cheltuieli cu lucrări care pot fi incidente pe parcursul derulării contractului, cheltuieli rezultate în urma modificărilor de soluţii tehnice, cheltuieli suplimentare de lucrări, utilaje sau dotări ce se impun pe parcursul derularii investiţiei, precum şi cheltuielile de conservare pe parcursul întreruperii execuţiei din cauze independente de autoritatea contractantă, se arată în documentul Preşedinţiei.
Printre condiţiile de eligibilitate se află şi cea potrivit căreia ofertantul să nu fi fost condamnat în ultimii 5 ani, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, pentru fraudă, corupţie, spălare de bani sau activităţi criminale.
De asemenea, firmelor participante la licitaţie li se impune o medie a cifrei de afaceri globală pe ultimii 3 trei ani -2013, 2014 şi 2015 – cel puţin egală cu 4,5 milioane lei.
"Ofertanţii vor face dovada executării, în ultimii 5 ani, a unor lucrări de natură şi complexitate similară/comparabilă cu lucrările care fac obiectul prezentei proceduri, conforme cu normele profesionale în domeniu, în valoare/valoare cumulată de minimum 2.000.000,00 lei, exclusiv TVA, la nivelul a cel puţin 1 contract, maximum 2 contracte", se mai menţionează în cererea Administraţiei Prezidenţiale.