"Este inacceptabil că, nici până la acest moment, nu a fost constituită o celulă de criză la nivelul Ministerului Sănătății, care să aibă în sarcină coordonarea în această situație. O astfel de celulă de criză ar fi trebuit să aibă ca prioritate inclusiv relaționarea cu alte state, pentru strângerea rapidă de informații privind existența unor cazuri similare în Europa și modul în care acestea au fost tratate. Solicităm autorităților de la București să își asume urgent responsabilitatea, să constituie o celulă de criză cu sarcinile amintite și, totodată, să solicite sprijin autorităților europene, precum și omologilor din alte state membre ale UE", sunt de părere europarlamentarii PSD.
În viziunea lor, experiența medicilor străini, alăturată profesionalismului cadrelor medicale din România, este de ajutor în cazuri foarte grave.
Europarlamentarii PSD consideră că efortul făcut de medicii români este admirabil, dar este nevoie ca autoritățile guvernamentale să solicite sprijin autorităților europene, precum și altor state din UE, în condițiile în care cauza infecției nu a fost izolată până în prezent.
"Situația copiilor suferinzi de infecții digestive este una de gravitate extremă, iar responsabilii guvernamentali nu dau dovadă că sunt capabili să gestioneze această criză. Ca în multe alte ocazii, eforturile medicilor care îi tratează direct pe cei mici sunt admirabile, dar se simte acut lipsa coordonării între diferitele instituții care ar trebui să elucideze originea și cauzele acestei crize. Deja doi copii au murit. Vorbim despre o dramă, dar autoritățile de la nivel înalt lasă în continuare întreaga greutate pe umerii cadrelor medicale. Cauzele infecției nu au fost depistate și izolate", au mai spus europarlamentarii PSD.