UPDATE 19:00: Elena Udrea a părăsit Secția 14 de Poliție din Capitală. Nu a dorit să facă declarații pentru presă, însă avocatul său, Alexandru Chiciu, a făcut anumite precizări:
"Situația s-a reglat, nu mai este nicio problemă. Repet: sunt chestiuni administrative, nu a fost niciun incident. Locul unde locuiește efectiv este cel din Stejarii. Am adus la cunoștință faptul că locuința efectivă asupra căreia poartă măsura arestului la domiciliu este în Stejarii. Ceea ce este important, față de situația doamnei Udrea, este faptul că judecătorii, în camera preliminară, s-au aplecat asupra probelor. Din acest punct de vedere, soluția a fost corectă și pentru prima oară am avut posibilitatea să dezvoltăm problele administrate de procurori, după finalizarea anchetei. Este un moment procesual diferit, procurorii au terminat ancheta și este pentru prima oară când apărarea a putut, pe baza probelor adminstrate de procurori, la finalizarea anchetei, pe baza unui rechizitoriu gata întocmit, să poată să își exprime un punct de vedere final", a declarat Alexandru Chiciu.
Întrebat ce urmează pentru Elena Udrea, avocatul a explicat:
"Există un termen fixat de instanța de judecată pentru a formula cereri și excepții în procedura de cameră preliminară și de a formula cereri vizând nelegalitatea probelor administrate în faza de urmărire penală. Fiți siguri că apărarea este deja pregatită (...) Bucuria de a câștiga la acest nivel este mult mai importantă și pentru că este momentul la care apărarea a putut să își fundamenteze tezele pe un probatoriu finalizat și un rechizitoriu întocmit. Elena Udrea trebuie să se prezinte, acum, direct la domiciliu", a precizat Alexandru Chiciu.
UPDATE 18:00: Elena Udrea se află de mai bine de trei ore la Secţiei 14 de Poliţie din Capitală, unde așteaptă ca autoritățile să corecteze erorea făcută în documentele de arest la domiciliu. Concret, grafiera a trecut adresa din buletin, din zona Unirii, unde Elena Udrea a locuit pe vremea când era căsătorită cu omul de afaceri, Dorin Cocoş, deși domiciliul său este, în prezent, în zona complexului rezidențial Stejarii.
Update 14:10: Întrebată cu a primit vestea eliberării, Udrea a spus:
”Cu bucurie, foarte multe lucruri nu le-am stiut, am vazut în tot acest timp oameni care au putut sa treaca peste resentimente, am vazut oameni care vorbesc despre arest, dar nu știau ce înseamnă asta. Cred că a fost destinul meu să cunosc această experienta. Multe lucruri nu am știut și le-am tratat superficial. Astazi sunt 10.000 de oameni care își pun speranța că, ieșind de aici, o să fac ceva și pentru ei" Am văzut în acest timp oameni care au reușit să treacă peste resentimente.(..) Îi cer iertare mamei și prietenilor. O să mă duc acasă, să mă întâlnesc cu prietenii. Îmi cer iertare celor care au fost lânga mine, este mai greu pentru cei de afară. Îmi cer iertare şi celor care s-au bucurat că am ajuns aici, pentru că înseamnă că am greşit făcându-i să se bucure acum. Nu-mi cer iertare pentru acuzaţiile care mi se aduc. Dacă ar fi să pedepsim clasa politică, atunci ar trebui să fiu printre ultimii care să ajungă aici".
Fostul ministru a arătat că femeile care ajung la Penitenciarul Târgșor 'merită să trăiască aici decent și merită o șansă când ies pe poarta acestui penitenciar' și a spus că experiența arestului preventiv nu a fost una ușoară, însă nu a fost surprinsă de ceea ce i s-a întâmplat.
"Nu a fost ușor. Libertatea în primul rând (mi-a lipsit—n.r), pentru că eu nu am fost surprinsă, știam ce mă așteaptă de ani, de un an și ceva, dar sunt parte a clasei politice și știu foarte bine ce se poate întâmpla când o parte măcar din justiție se lasă controlată dacă nu de politic, știu eu, poate de orgolii, de lupte personale. Dar faptul că eu, Elena Udrea, am putut să ies astăzi pe această poartă având în vedere modul în care am intrat aici arată că justiția are o șansă, că există profesioniști, există oameni curajoși, există oameni corecți care pot face ca justiția să fie dreaptă", a mai spus Udrea.
Întrebată dacă va rămâne în politică, aceasta a răspuns afirmativ, punctând că ar trebui să fie printre ultimii politicieni pedepsiți.
"Voi rămâne în politică pentru că sunt foarte multe lucruri de schimbat, de îndreptat. Faptul că Elena Udrea a fost arestată nu înseamnă că s-a făcut justiție, așa cum vor unii să spună. Cred că este nevoie de justiție, dar justiția trebuie să se facă nu ca o răzbunare, justiția trebuie să fie în conformitate cu legea și trebuie să se facă cu dreptate. (...) Știu că politicienii nu sunt iubiți, dar dacă ar fi să pedepsim clasa politică, atunci ar trebui să fiu printre ultimii pedepsiți", a declarat Udrea.
Update 14.00: Elena Udrea este așteptată la poarta penitenciarului Târgșor de către mama care are un buchet uriaș de fori în brațe, dar și de către prietena sa, Ruxandra Dragomir.
Decizia este definitivă. Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pentru astăzi pronunțarea pe contestația depusă de fostul ministru Elena Udrea la decizia instanței de a o menține în arest preventiv în dosarul "Gala Bute", deși contestația s-a judecat marți.
Elena Udrea este încarcerată la Penitenciarul de Femei Târgșor, după ce a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Care sunt regulil pe care trebuie să le respecte Udrea
Pe timpul cât de află în arest la domiciliu, Elena Udrea are mai multe obligații: să nu părăsească imobilul unde locuiește fără permisiunea organului judiciar; să se prezinte în fața organelor judiciare ori de câte ori este chemată; să nu comunice cu ceilalți inculpați din dosar, precum și cu persoanele care au calitatea de martori sau experți în dosar. De asemenea, în situația în care părăsește imobilul fără permisiunea organului judiciar, pe o durată de timp strict necesară, în cazuri urgente și pentru motive întemeiate, ea trebuie să anunțe Poliția
Elena Udrea vrea în libertate. Contestația se judecă marți la Înalta Curte
În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.
Elena Udrea, apel disperat, după mutarea la penitenciarul Târgșor: Nu mai bine o bateți cu pietre?
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.
Cum arată camera specială în care stă Elena Udrea la Târgşor
Fostul ministru al Turismului a fost transferat pe 1 mai la Penitenciarul de femei Târgşor. Măsura vine ca urmare a trimiterii în judecată a fostului ministru al Dezvoltării. Elena Udrea s-a plâns în repetate rânduri de condiţiile de detenţie din Arestul Central al Poliţiei Capitalei.
Elena Udrea, mutată la Penitenciarul pentru femei Târgşor
Fostul ministru al Dezvoltării a declarat chiar în Parlament că traiul în spatele gratiilor de la arestul poliţiei este inuman. Acum Elena Udrea va ajunge în judeţul Prahova, la cel mai apropiat penitenciar pentru femei, acolo unde a fost încarcerată şi prietena ei Alina Bica. Fosta şefă a DIICOT a lăudat condiţiile de la Târgşor. Alina Bica, fost şef DIICOT: "Regulile care sunt înăuntru, profesionalismul oamenilor de aici. Acuma nu doresc nimănui să vină să vadă că ceea ce spun e adevarat. Sunt condiţii mai bune decât în arest? Cu certitudine da. Dacă ştiam veneam de la început". Nu acelaşi lucru susţinea avocata Alinei Bica în urmă cu trei săptămâni. "E tinuta in carantina, e singura in camera, cand traverseaza curtea penitenciarului detinutele ii striga multe lucruri, e ingrozitor", povestea avocata.
DNA cere arestarea Elenei Udrea pentru 3 noi acuzații de luare de mită, în dosarul Gala Bute
Pe 16 februarie, DNA cere aviz de începere a urmăririi penale și arestare preventivă a Elenei Udrea, pentru alte trei infracțiuni de luare de mită, informează un comunicat al Parchetului. Infracțiunile sunt prevăzute în contracte pe care Ministerul Dezvoltării le-a încheiat cu 3 firme. Udrea este acuzată de procurori că a primit 900 000 de euro de la Nastasia, secretarul general din Minister, sumă care ar fi provenit din încasările care urmau să fie realizate de societăţile Termogaz Company şi Kranz Eurocenter din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Elena Udrea a fost adusă la 12.00, încătușată la DNA, pentru audieri. DNA cere aviz de începere a urmăririi penale și arestare preventivă a Elenei Udrea, pentru alte trei infracțiuni de luare de mită, informează un comunicat al Parchetului. Infracțiunile sunt prevăzute în contracte pe care Ministerul Dezvoltării le-a încheiat cu 3 firme.
Udrea este acuzată de procurori că a primit 900 000 de euro de la Nastasia, secretarul general din Minister, sumă care ar fi provenit din încasările care urmau să fie realizate de societăţile Termogaz Company şi Kranz Eurocenter din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Elena Udrea a fost adusă la 12.00, încătușată la DNA, pentru audieri.