UPDATE: Elena Udrea a făcut declaraţii jurnaliştilor prezenţi, la ieşirea de la Poliţie, explicând că a avut un an "fabulos" şi că speră ca 2016 să aducă mai multă "înţelepciune".
Elena Udrea: "Nu se schimbă nimic, Crăciunul este acelaşi, indiferent cum îl petreci, chiar dacă ai restricţii de circulaţie ca şi mine.
E cea mai importantă sărbătoare pentru noi şi le doresc tuturor Crăciun Fericit. Cu mama petrec, apoi cu prietenii...Fabulos a fost anul. Un an extraordinar pentru că am avut ocazii unice pe care nu mulţi oameni le au de a se cunoaşte pe sine şi experienţele pe care le trăiesc sunt dintre acelea care te îmbogăţesc pe viaţă. Sper ca anul următor să fie mai înţelept.
Dorinţa este să îmi fie bine şi să am puterea de a mă bucura aşa cum o fac....", a încheiat Udrea.
Udrea s-a prezentat joi la sediul Direcției Naționale Anticorupție din Capitală. Ea a primit control judiciar pe 30 octombrie, iar măsura urma să expire pe 30 decembrie, scrie Agerpres.
La 30 octombrie, DNA a dispus ca Elena Udrea să fie cercetată sub control judiciar pe cauțiune, fiind stabilită suma de 5 milioane lei.
Pe 19 noiembrie, procurorii DNA au admis cererea Elenei Udrea de instituire a unei garanții asupra a două terenuri din stațiunea Băile Boghiș, în contul cauțiunii de 5 milioane lei.
Elena Udrea este acuzată de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată, fals în declarații de avere în formă continuată (cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 — 2012).
Potrivit DNA, în anul 2010, în calitate de ministru și de persoană cu funcție de conducere în PDL, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, Udrea a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
"Pentru a-și exercita influența, (...) la începutul anului 2012, a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 de dolari și o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate cu activitate în mass-media", susțin anchetatorii.
Procurorii mai spun că Elena Udrea s-ar fi folosit de influența pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra prin interpuși, sub prețul pieței, o vilă pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.