"ANPC arată o preocupare și îngrijorare față de consumatorii care nu mai pot să plătească creditele (...) În acest sens, este important găsirea unor soluții echilibrate, care să vină în sprijinul consumatorului. Noi nu putem să discutăm despe cifre, elemente legate de un prag mai mare sau mai mic. Ceea ce pot să vă spun e că, în momentul în care legea va ieși din Parlament, ne vom asigura că legea este urmărită de către noi prin atribuțiile pe care le avem (...) Urmează ca această lege (n.r - Legea dării în plată) să meargă în Camera Deputaților. Să vedem cum va ieși de acolo. Vom vedea finalitatea acelei legi și atunci vom putea discuta", a declarat Marcel Bogdan Pandelică.
"Portofoliul de tematici în atribuțiile ANPC-ului este foarte larg. Evident că în perioada 2005 - 2008, perioada boom-ului când oamenii luau împrumuturi pe bandă, a existat un vid legislativ în domeniul protecției consumatorului. După 2008, respectiv în 2010, când a apărut acea Ordonanță 50, au existat o serie de modificări aduse Legii 193. Când spuneam că a existat acel vid de legislație, după ce au apărut aceste acte normative, consumatorul a avut posibilitatea să facă reclamații pe anumite teme", a adăugat Pandelică.
Potrivit acestuia, ANPC are pe rol "aproximativ 40 de potențiale clauze abuzive", fiind vizate băncile mari din România.
"Ce poate să constate un coleg de-al meu: când apare o astfel de reclamație, el trebuie să meargă să o instrumenteze și să constate dacă există o potențială clauză abuzivă. Dacă există, o poate îndrepta către instanță, iar instanța e cea care hotărăște. La momentul acesta avem aproximativ 40 de potențiale clauze abuzive. Sunt aproape toate (n.r - bănci din România). Majoritatea băncilor mari, într-adevăr", a afirmat șeful ANPC.
Pandelică consideră că "trebuie să existe o proactivitate a tuturor operatorilor economici".
"Trebuie să terminam cu abordarea traditionala a clientului. Trebuie să existe o pro-activitate a tuturor operatorilor economici. Cred că putem discuta mai mult decât atât, de responsabilizare socială. Trebuie să fie o relație win-win între bancă sau IFN sau operator economic și consumator", a punctat Pandelică.
Întrebat câte plângeri la adresa băncilor au existat în 2015, Pandelică a răspuns că peste 7.000 de reclamații au existat anul trecut.
"Printre principalele aspecte reclamate de consumator, tema principală era o posibilă clauză abuzivă în contractele de creditare", a adăugat Pandelică.
Întrebat câte au fost justificate din 7.000, acesta a răspuns:
"Aproape 4.000 de cazuri soluționate și reclamații la nivelul autorității centrale. Când vorbim de reclamații, deja este întemeiată. Numărul lor a sărit de cifra de 7.000".
"Colegii noștri, când ajung în control, în momentul în care constată o clauză abuzivă pot extinde acest control, dar pot fi măsuri complementare, amenzi", a mai spus Pandelică.
Întrebat care a fost cea mai mare amendă dată unei bănci, acesta a răspuns: "Cred că am atins ordinul zecilor de mii de lei".