Victor Ponta revine în forță. Mai întărit ca niciodată, după ce a reușit să scape din chinga DNA, fostul premier racolează nemulțumiții din trei formațiuni politice: PSD, ALDE și PMP. Se laudă deja cu 10 parlamentari și se zvonește că ar fi formulat deja o cerere la Parlament pentru înființarea unui nou grup parlamentar. Curajoasă mișcare!
Scindarea PSD pe fondul unor critici fără precedent la adresa premierului Dăncilă, căreia președintele Iohannis i-a cerut demisia de patru ori, este mai verosimilă ca oricând. Dragnea are de gestionat, în acest moment, trei probleme majore care ar putea avea ca deznodământ pierderea puterii.
Prima dintre probleme și cea mai evidentă este legată de valul de dezertări din utimele zile. Dacă nu găseșe o soluție de compromis, Dragnea va avea probleme mari. Ultimul congres a lăsat în urmă mulți nemulțumiți, dornici de răzbunare.
O altă problemă, care devine și ea stringentă, este relația cu Tăriceanu. Acesta are, potrivit ultimului sondaj CURS, un scor mai bun decât al partidului pe care îl conduce și chiar mai bun decât al lui Dragnea. Asta îl legitimează pe Tăriceanu să-și revendice, ultimativ, dreptul de a fi candidat unic al PSD-ALDE la alegerile prezidențiale din 2019. Dacă Dragnea nu îi face pe plac lui Tăriceanu, ALDE iese din ecuație, iar PSD pierde guvernarea.
Și, în fine, poate cea mai spinoasă problemă a actualului lider PSD este gestionarea relației cu electoratul, care nu mai înțelege nimic din acestă harababură creată de el însuși. Aici va atârna foarte greu și decizia instanței în procesul în care acesta este acuzat la instigare la abuz în serviciu. Verdictul este așteptat pe 29 mai, dată la care Dragnea se va afla în Elveția. Este interesant cum se va repoziționa partidul în cazul unei sentințe nefavorabile actualului lider.
Toate cele trei probleme atârnă ca o piatră de moară de gâtul lui Dragnea. La fel ca și guvernarea absolut halucinantă a doamnei Dăncilă.
Revenind la turul de forță pe care îl face Ponta, remarc, cu interes, că nu numai PSD trebuie să-și facă probleme, ci și PMP și ALDE.
PMP este vulnerabil din cauza fuziunii cu UNPR. Există un nucleu în fostul UNPR care îi este fidel lui Gabriel Oprea, care, la rândul său, are o bună relație cu Ponta. Așa că lista racolărilor râmâne deschisă.
Nici ALDE nu se simte prea confortabil după despărțirea de Daniel Constantin, fostul președinte al conservatorilor. Și aici sunt multe polițe de plătit. În ALDE mai sunt cîțiva foști conservatori nemulțumiți, care nu apucat să-și deconteze refulările, pentru că nu aveau unde.
Cel mai afectat de aceste dezertări va fi însă PSDragnea, care riscă să-și piardă cea mai puternică armă: unitatea.