"Securitatea din Afganistan s-a deteriorat datorită reactivării talibanilor, dar și a ISIS. Cred că decizia pe care președintele Obama a anunțat-o este una bună, având în vedere că cele 14 brigăzi pe care afganii le au constituite încă nu au capacitatea operațională de a asigura securitatea Afganistanului și măsura luată de președintele Obama, cea de a menține nivelul trupelor în 2016 la nivelul actual, este o decizie bună. Noi deja am anunțat la ședința CSAT că vom menține în Afganistan 200 de instructori care să asigure pregătirea și instruirea armatei afgane și, la apelul pe care l-a făcut președintele Obama și după discuțiile pe care o să le am cu secretarul Apărării SUA, cu dl Carter, vom vedea ce solicitări sunt de planificare a forțelor pe anul viitor. (...) România este al treilea stat contributor. SUA au cei mai mulți militari, apoi Germania, după care România. Avem în momentul de față 650 de militari, din care 200 sunt ofițeri instructori pentru armata afgană, iar în jur de 420 participă la misiuni de asigurare a pazei și securității", a declarat, vineri, Mircea Dușa.
El a adăugat că o eventuală decizie de suplimentare a numărului militarilor din Afganistan nu poate fi luată decât în CSAT.
"O să discutăm acest subiect. (...) O decizie de suplimentare a efectivelor — eu am anunțat cei 200 de militari care deja au fost aprobați — nu poate fi luată decât în CSAT și cu informarea Parlamentului", a precizat ministrul Apărării, Mircea Dușa. Statele Unite, care tocmai au anunțat amânarea retragerii în 2016 a mai multor mii de soldați din Afganistan, așteaptă acum contribuțiile aliaților lor, a afirmat joi la Washington șeful Pentagonului, Ashton Carter, citat de AFP.
"Ne așteptăm ca angajamentul american să determine angajamentul altor membri" ai coaliției NATO în Afganistan, a declarat secretarul Apărării într-o scurtă conferință de presă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că, "în săptămânile care vor urma", Alianța va lua "decizii cheie" privind viitorul operațiunii NATO în Afganistan, "Resolute Support". La misiunea Alianței Nord-Atlantice în această țară participă în prezent 12.500 de soldați, dintre care aproape 10.000 de americani. Președintele Barack Obama a anunțat joi o pauză, în 2016, în retragerea acestor soldați, prelungind o intervenție militară care a debutat în urmă cu 14 ani. După 2016, 5.500 de soldați vor fi menținuți în câteva baze.
Liderul administrației americane a afirmat joi că forțele afgane "încă nu sunt suficient de solide" pentru a asigura stabilitatea țării.