"Am considerat că, poate pentru prima dată, nu este eficient ca astăzi să vorbim despre o persoană sau alta care să ocupe funcția de prim-ministru. I-am propus președintelui să avem o altă abordare a modului în care se desfășoară aceste consultări în sensul că să ne stabilim de comun acord partidele care vin la consultări, sub coordonarea președintelui, și ținând cont de românii atât de cei care au ieșit în stradă, cât și de ceilalți ale căror cerințe nu sunt de ieri, de astăzi. Sunt spuse, strigăte de foarte mult timp și, plecând de la aceste lucruri, să ne stabilim care ar fi obiectivele economice, sociale, politice care ar trebui atinse în perioada următoare, care să țină de asigurarea funcționării instituțiilor statului și a economiei, de asigurarea funcționării statului de drept și a justiției, a instituțiilor care asigură protecția și siguranța cetățenilor. Obiective, de asemenea, politice pe care ni le-am asumat deja la congres, care sunt puse deja în condul de conduită și programul politic și să vedem dacă aceste obiective pot fi atinse, prin ce mijloc: Guvern de tehnocrați, alegeri anticipate și alte lucruri de genul acesta. Toate aceste obiective cred că ar trebui să fie strânse la un loc după discuțiile cu toate partidele.
După ce vorbim și cu societatea civilă, să putem avea o altă rundă de consultări cu toți liderii de partide care ar îmbrățișa o astfel de idee. Și abia după asta să discutăm care ar putea să fie programul politic de guvernare la care să participe toate forțele politice responsabile, care ar putea să fie profilul unui viitor prim-ministru, care ar putea fi profilul pentru miniștrii care fac parte din Guvern, astfel încât să mergem în Parlament cu o soluție deja discutată. Din câte am văzut și am constatat, președintele nu respinge această propunere. Așteptăm cu interes atât primele concluzii, cât și părerea celorlalte forțe politice. Nu numai că acceptăm. Insist cu asta: vreau să plecăm de la altceva, nu de la a nominaliza o persoană care să bată la ușa fiecărui partid și să ceară sprijin politic și să prelungim iar criza, ci să facem acest pachet de obiective politice (...) Asta înseamnă că dacă toți ajungem la o concluzie, prin care aceste obiective pot fi atinse, o vom susține.
PSD nu fuge de responsabilitate. Am urmărit ce s-a întâmplat și ce se întâmplă, în aceste zile. Avem deja discuții de câteva luni de zile în partid și cu simpatizanții noștri și credem că acest moment tragic trebuie să fie un moment de răscruce, în ceea ce înseamnă reforma clasei politice. Este un moment pe care vrem să îl folosim. Anul 2016 pentru noi va fi anul în care vom construi noua generație de lideri. Vom ieși în fața cetățenilor atât la locale, cât și la parlamentare cu oameni care au trecut de niște criterii de conduită și integritate", a spus Liviu Dragnea.
PNL urmează să intre la consultări la ora 17.00, UDMR la ora 18.00 şi minorităţile la ora 19.00.
Consultările vor continua vineri, când la Palatul Cotroceni vor fi chemaţi liderii UNPR, de la ora 11.30, şi ALDE, de la ora 12.30.