"În ceea ce priveşte referendumul din 6-7 octombrie, chiar nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Chiar nu cred că cineva din spaţiul UE poate spune poporului român cum să definească în Constituţie căsătoria. Totuşi, eu zic că trebuie să ne batem pentru aceste drepturi, indiferent de riscurile fiecăruia dintre noi şi nu cred că mai trebuie să mergem pe ideea de a fi politically correct ca să dăm bine la nu ştiu ce porţi înalte. Dacă nu ne gândim serios la viitorul acestei ţări şi la viitorul acestei naţiuni, putem să adoptăm şi această poziţie a ghiocelului. Eu unul nu am de gând să fac asta", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru Antena 3, potrivit Agerpres.
Declaraţiile au fost făcute în contextul în care luni s-a desfăşurat o şedinţă extraordinară a Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, referitor la situaţia din România.
Întrebat de eurodeputata Judith Sargentini, din grupul comun al Verzilor şi Alianţei Libere Europene, dacă este în contact cu autorităţile române în privinţa referendumului privind familia din această lună, Frans Timmermans a afirmat că Uniunea Europeană nu are compentenţă în această zonă, legea familiei fiind o chestiune care ţine de statele membre.
"Nu cred că cineva din sală se îndoieşte de poziţia mea în această problemă. Vreau însă să fac o remarcă generală, referitoare nu doar la România. Sunt un om care crede cu putere în valorile familiei. Sunt soţ, tată, am patru copii. Dar nu vreau ca valorile familiei să fie folosite ca arme pentru a justifica homofobia (...)", a spus prim-vicepreşedintele CE.
El a precizat că nu doreşte să conteste dreptul fiecărui stat membru de a legifera asupra acestei probleme şi de a decide dacă vrea să deschidă instituţia căsătoriei pentru parteneri de acelaşi sex.
"Eu cred cu tărie în acest lucru, ţara mea a fost prima din lume care a făcut acest lucru şi eram membru al parlamentului olandez când s-a întâmplat asta. Pentru mine a fost un moment extrem de important şi de mândrie, dar respect oamenii care au o părere diferită şi nu este de competenţa Comisiei să se pronunţe asupra acestui aspect", a adăugat Timmermans.
"Să fim însă atenţi ca acest lucru să nu fie folosit ca un instrument pentru a alimenta unii dintre îngerii noştri întunecaţi, precum ura împotriva minorităţilor sexuale, sau tentativa de a pune femeile în poziţia pe care o aveau în secolul al XIX-lea, ceea ce din păcate putem vedea în multe locuri din lume astăzi. Am vrut să menţionez asta drept poziţia mea de principiu asupra acestor chestiuni, cu respect deplin asupra competenţelor statelor membre asupra legii familiei, dar să fim foarte conştienţi şi sensibili la faptul că egalitatea prevăzută în tratatele europene se aplică şi bărbaţilor, şi femeilor, şi alegerilor pe care le fac în privinţa orientării lor sexuale", a mai afirmat Frans Timmermans.