"Va multumesc inca odata tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca; oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu", afirma fostul presedinte al Romaniei.
15 iunie 1990. Mii de mineri au fost strânși la Romexpo. Aici, Ion Iliescu le-a mulțumit cu zâmbetul pe buze pentru restabilirea ordinii în Capitală. Președintele folosea, astfel, cuvântarea drept pretext că Mineriada fusese o manifestare spontană.
Parchetul General continuă urmăriea penală în Dosarul Mineriadei faţă de Roman, Voiculescu, Măgureanu, Cozma și Sârbu
25 de ani mai târziu, în 2015, când a fost acuzat de crime împotriva umanității, Iliescu a negat tot.
"Mi se atribuie mie orientarea Mineriadelor ceea ce a fost un fals si este un fals. Eu chiar m-am straduit sa evitam asa ceva. A fost ilegala", a spus Iliescu.
"Exista jurnale militare ale MApN cae arata clar ca Iliescu hotara unde sa se intervine impotriva manifestantilor; horara unde sa intervina trupele MApN, de data aceasta, pentru ca in 13 iunie a fost o interventie brutala si din partea Ministerului de Interne, si din partea MApN.
Nu minerii i-au omorât pe cei patru, ci forțele atât ale MAI, cât și MApN. Cum? În data de 13 iunie s-a întâmplat, din Ministerul de Interne s-a deschis foc de avertisment, asta este probat, împrejurare în care au murit două victime", a afirmat Catalin Ranco Pitu, fost procuror sef, sectia Parchetelor Militare.
În 2019, când se împlineau 30 de ani de la Revoluție, primul premier al României după căderea comunismului, Petre Roman, acuzat și el de infracțiuni contra umanității în Dosarul „Mineriadei”, spunea clar și răspicat că Iliescu nu trebuie judecat.
Ion Iliescu, citat din nou la tribunal. Fostului președinte i se contestă titlul de revoluționar
Reporter: Ion Iliescu trebuie judecat?
Petre Roman: Nu cred. In orice caz, ceea ce nu se potriveste sub nicio forma este acuzatia, adica incadrarea infractiunii.
"Noua putere condusă de Ion Iliescu i-a fidelizat pe mineri. Încă de la Lenin, orice lider comunist era educat sa aiba grija de aceasta forta. Si Ion Iliescu i-a fidelizat. Astfel ca minerii se simteau obligati sa vina in sprijinul noii puteri si asta s-a întâmplat", spunea Catalin Rancu Pitu.
"S-a încercat, cât de cât, în ultimii ani să se demonstreze cine anume a tras, dar nu s-a putut stabili cu certitudine care sunt cadrele MAI care i-au omorât pe cei doi și în ce împrejurări concrete s-a întâmplat, pentru că, la momentul respectiv, nu a fost făcută cercetarea la fața locului", a mai spus fostul procuror sef.