UPDATE 16:35. ”Având în vedere noua cerere a DNA am aprobat demisia Domnului Vâlcov! Voi prezenta in cel mai scurt timp președintelui Iohannis o noua propunere pentru MFP”, a scris Ponta, pe Twitter.
În comunicatul DNA se precizează că Laura Codruța Kovesi i-a trimis procurorului general o solicitare în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului VÂLCOV:
”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului VÂLCOV DARIUS-BOGDAN , cu privire la săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată în comunicatul DNA.
În document sunt precizate și faptele pentru care se cere reținerea:
”Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări”.
Procurorii mai notează că după ce a fost aprobat proiectul, iar contractele încheiate, Vâlcov a primit aproximativ 2 milioane de euro mită, o parte chiar numerar:
”Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității. Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme”, se arată în referat.
Reamintim că Darius Vâlcov a fost azi la sediul DNA.
"Împreună cu avocatul meu am cerut să studiem dosarul. În momentul în care îl vom vedea, vă voi da mai multe detalii", a spus Vâlcov.
Vinerea trecută, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Darius Vâlcov, pentru trafic de influență în calitate de primar al municipiului Slatina.
"În 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări", arată DNA.
Procurorii susțin că, în noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul 'Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt', al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) 'Oltul'. ADI a delegat serviciile de alimentare cu apa și canalizare în aria de implementare a proiectului 'Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt'.