"De ce a dispărut sintagma "Istoria Românilor"? Pentru că aşa a decis o majoritate parlamentară ignară, pe principiul: iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac. S-a făcut pe tăcute: întâi a fost "Istoria Românilor", apoi a devenit "Istorie". Dacă luaţi cărţi din librării, găsiţi: Istorie 8, 9 sau 10, în funcţie de clasă. Istoria de acum se predă după o programă universală, dacă iei istoria de clasa a VIII-a, vezi că doar două capitole pomenesc de români, restul sunt despre mediul ambient", a spus, la Realitatea TV, academicianul român.
Când e Ziua Independenţei României: pe 9 sau 10 mai?
Dinu C. Giurescu a explicat: "E foarte simplu, la 9 mai trupele ţarului au trecut Prutul şi au început înaintarea către Imperiul Otoman. 9 mai e data la care parlamentul din 1867 a votat independenţa României. Mai târziu s-a proclamat Regatul şi s-a făcut acest lucru pe 10 mai, spunându-se că e Ziua Independenţei, ca să nu se sărbătorească două zile.
Eu zic că ambele sunt Ziua Independenţei României".
Giurescu: "E o ţară în derivă, care se desface bucată cu bucată"
Academicianul a vorbit despre felul în care vede România: "Ţara arată ca un vapor în derivă. E o ţară în derivă, care se desface bucată cu bucată în cei 26 de ani de la Revoluţie şi dacă va continua aşa se va desface de tot. Tot ce s-a votat este pentru slăbirea suveranităţii României. Asta se va vedea la primul şoc care va veni din afară.
Am rezistat în 1940, când a fost şocul cel mare, am pierdut trei provincii şi România a rezistat. Iugoslavia, la rândul său, s-a desfăcut în bucăţi. Azi avem posibilitatea să distrugem statul la prima adiere de vânt a unor impostori".