"Riscurile evaluate de SUA au sporit de patru ori. Uniunea Europeană trebuie să dea un răspuns. Rămâne solidară cu SUA, în acest proces de garantare a securității statelor din zona de flanc, sau practică aceeași categorie de politică evazivă motivată de dorința de a avea Federația Rusă la masa negocierii, prin gesturi mai mult sau mai puțin tolerante față de încălcările clare, fară doar și poate ale dreptului internațional, făcute de Moscova în Ucraina. Este și o chestiune de obraz", a declarat Cristian Diaconescu.
În acest context, fostul ministru de Externe a subliniat faptul că România "are nevoie să rămână stabilă și să stea aproape de partenerii săi".
"Ce vreau să spun e că nu trebuie să îi așteptăm cu flori, dar este vorba și de o anumită consecvență în atitudinea politică. Consecvența ține loc, de multe ori, de seriozitate din acest punct de vedere. Salut faptul și e foarte bine că George Maior a ieșit public și s-a pronunțat (...) Este o formă minimală de a confirma și de partea română o decizie pe care europenii, americanii și canadienii am luat-o cu ceva timp în urmă.
Pe de altă parte, probabil, și societatea ar merita o serie de clarificări: 'iată care sunt problemele, de ce există această desfășurare excepțională, care sunt riscurile, iată ce ne așteptăm de la partenerii europeni'. Din acest punct de vedere, ca și la diverse incidente, e bine să ieși și să spui poate mai mult decat ai spune în condiții normale. Este o chestiune de decență", a explicat Cristian Diaconescu.
Cioloș: Am primit cu încredere decizia SUA de a mări bugetul pentru Reasigurarea Europeană
Premierul Dacian Cioloș a salutat anunțul Statelor Unite ale Americii privind creșterea bugetului destinat Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană.
"Am primit cu încredere anunțul SUA legat de creșterea de patru ori a bugetului destinat Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Inițiative/ ERI) pentru anul 2016. Această decizie subliniază angajamentul puternic al SUA pentru securitatea europeană și vine în întâmpinarea obiectivelor comune pe care le avem în ceea ce privește securitatea regională și a țării noastre", se arată într-o declarație a premierului.
În acest context, Cioloș a reamintit angajamentul politic de a atinge, anul viitor, 2% din PIB pentru cheltuielile de securitate, pentru a răspunde adecvat "provocărilor actuale și viitoare".
"Parteneriatul nostru strategic oferă cadrul necesar pentru dezvoltarea acestei relații. Sunt convins că pașii pe care îi facem împreună sunt în direcțiile pe care le-au subliniat toate strategiile noastre de securitate din ultimii ani și au o largă susținere în societate. Avem un angajament politic de a atinge anul viitor 2% din PIB pentru cheltuielile de securitate și vrem să arătăm că și prin această decizie înțelegem să răspundem adecvat provocărilor actuale și viitoare", mai spune Cioloș.
Reamintim că secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunțat, marți, că Statele Unite vor creşte de patru ori bugetul destinat cheltuielilor militare în Europa până la nivelul de 3,4 miliarde de dolari, în 2017, pentru a descuraja agresiunea Rusiei. Totodată, șeful Pentagonului a anunțat, oficial, marți, că americanii vor trimite armament greu în statele din Estul Europei din cauza agresiunii Moscovei. Totodată, Ashton Carter a anunţat că bugetul pentru lupta împotriva Statului Islamic va fi dublat, informează Realitatea TV.
"Să fie clar: armata americană va lupta foarte diferit, în anii care urmează (...) În bugetul, planurile, capabilităţile şi acţiunile noastre trebuie să le demonstrăm potenţialilor adversari că, dacă vor începe un război, noi vom avea capacitatea de a-l câştiga. Pentru că o forţă care poate descuraja un conflict trebuie să arate că poate domina un conflict. În acest context, Rusia și China sunt cei mai puternici competitori. Au dezvoltat și continuă să avanseze sisteme militare care urmăresc să ne slăbească controlul pe care îl deținem în zone specifice. În anumite cazuri, dezvoltă sisteme ofensive prin care urmăresc să-și atingă scopurile într-un timp cât mai scurt, care să nu ne lase posibilitatea de reacție (...) Nu ne dorim să intrăm în conflict cu niciuna dintre aceste națiuni, dar nu putem să ne prefacem că nu vedem ce planuri au.
Trebuie să învingem ISIS şi o vom face. Pentru că accelerăm campania, Departamentul pentru Apărare ne va susţine bugetul cu un total de 7,5 miliarde de dolari mai mult în 2017. Cu 50% mai mult decât în 2016.
O altă investiţie în buget ţine de cum ne vom reîntări poziţia în Europa pentru a ne susţine aliaţii NATO în faţa agresiunii Rusiei.
După ce anul trecut am cerut 800 de milioane de dolari, anul acesta vom creşte de patru ori suma până la un total de 3,4 miliarde de dolari în 2017. Banii ăştia vor finanţa multe lucruri. Mai multe forţe americane de rotaţie în Europa, mai multe exerciţii cu aliaţii noştri, mai mult echipament de război pre-poziţionat și îmbunătăţiri ale infrastructurii pentru a susţine toate acestea", a declarat Ashton Carter, potrivit Realitatea TV.