"Orice criză din lumea aceasta, din punctul de vedere al intereselor României, pălește în fața situației din Republica Moldova. Aici avem un paradox: Vlad Filat și apoi fostul lui coleg său de partid, Iurie Leancă, au condus Guvernele de coaliție pentru integrarea europeană. Nu numai că au avut acest titlu european în denumirile tuturor partidelor, dar chiar au reușit ca, în parteneriatul estic, propunerea de uniuni europene, de pregărire a statelor din vecinătatea estică pentru că statele membre ale UE au reușit să ducă Moldova pe primul loc. Moldova a fost cea mai bine cotată în relația cu Occidentul. A făcut reforme, a introdus pârghiile și instituțiile europene.
În același timp, marile scandaluri de corupție s-au lipit tocmai de acest Guvern și de imaginea acestor partide și acum avem paradoxul: dorința Republicii Moldova orientată spre vest, partidele care au susținut această direcție sunt sau par a fi lovite cu cazurile de corupție de stat. Partidele care doresc să îndrepte Moldova spre zona euroasiatică sunt în stradă, acuză corupția și își cresc credibilitatea la nivelul populației", a declarat Diaconescu.
Mai mult, subliniază Diaconescu, "Moldova va fi un loc care, alături de criza ucraineană, va crea o tensiune la frontiera noastră, și implicit a NATO și a Uniunii Europene, extraordinară".
"În acest moment, falia aceasta între Europa occidentală și Europa asiatică a ajuns în Moldova printr-o competiție care, deocamdată, nu s-a acutizat la nivel de criză fundamentală, dar care permite apariția jocurilor din afară. Republica Moldova, cu un nivel de trai extem de redus, cu un miliard furat peste noapte, practic cu un buget care nu se hrănește din investiții naționale (...) într-o formă totală aleatorie, intră într-o spirală a confruntării cu un 'maidan', în sensul ucrainean, intră într-o spirală care trebuie urmărită la București 24 cu 7, pentru că va fi un loc care, alături de criza ucraineană, va crea o tensiune la frontiera noastră, și implicit a NATO și a Uniunii Europene, extraordinară", a adăugat Diaconescu.
Întrebat ce are Republica Moldova cel mai prețios pentru Rusia, fostul ministru de Externe a punctat: "poziția strategică".
"Luați exemplul Ucrainei: a intrat într-o spirală a corupției de stat, guvernată de fiul fostului președinte, poporul a ieșit în stradă, instituțiile s-au prăbușit, Ucraina s-a vulnerabilizat și atunci a apărut intervenția din afară. E același scenariu care s-ar putea prefigura în Republica Moldova. Moldova are pe de-o parte zona transnistriană, acceptată tacit și de europeni ca nefăcând parte din suveranitatea Republicii Moldova, dar mai are gurile Dunării. Dacă facem un arc peste Crimeea și o parte din Moldova, vom găsi o zonă aproape la fel de întinsă ca și peninsula Kaliningrad", a mai spus Cristian Diaconescu.
În acest context, "România la Bruxelles trebuie să se străduiască din răsputeri să țină tema Moldovei cât mai sus":
"Spun Bruxelles-UE și Bruxelles- NATO. Există un mare dezinteres al europenilor în legătură cu Republica Moldova și ce se întâmplă acolo. Pentru România și nu numai este posibil ca politica faptului împlinit, în Republica Moldova, să ne aducă într-o criză la frontieră. Trebuie trezit Bruxelles să țină echilibrul în ce privește criza care se prefigurează în Republica Moldova. Nu e numai problema lui Fillat, este o problemă de sistem și, în condițiile în care lucrurile nu se desfășoară în regulă și situația nu e, de fapt, cea pe care o vedem, în această situație, e nevoie să se știe că există interesul și de securitate și politic al Europei vestice față de Republica Moldova. Altfel, Siria pentru România e mic copil față de Republica Moldova".
Liderul PLDM, fostul premier moldovean, Vlad Filat, a fost reţinut pentru 72 de ore, joi seară, după ce i-a fost ridicată imunitatea. Pentru ridicarea imunităţii au votat în mod deschis 79 de deputaţi, notează publika.md. Vlad Filat a fost dus la sediul Centrului Naţional Anticorupţie, joi după amiază, cu mascaţi, dar în maşina proprie. Procurorul general cere arestarea fostului premier al Republicii Moldova.
Potrivit Procuraturii, în timpul când era premier, "Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bunuri şi servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 de milioane de dolari pentru a organiza numirea lui Shor în calitate de consul onorific în Federaţia Rusă.
În 2013-2014, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra anumitor decidenţi, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani, servicii şi alte bunuri în sumă de peste 190 de milioane de dolari".
Potrivit rechizitoriului pregătit de procurori, declaraţiile martorilor indică limpede implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova (BEM), în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013).