"Astfel de cazuri ar trebui privite și printr-o lupă patologică. Sigur, aici situația e cu atât mai gravă cu cât acest blocaj duce la un blocaj al posibilității Republicii Moldova de a avea orice raporturi de cooperare cu instituțiile financiare, de care depinde, în mod fundamental, astăzi când vorbim. Pare stranie această insistență de a duce țara în blocaj, deci în prăpastie în condițiile în care președintele Timofti nu dorește să îl desemneze. Eu cred că președintele Timofti nu va ceda și cred că va prefera mai mult să se dea deoparte dacă nu există altă soluție, într-o astfel de situație. Pur și simplu să nu mai fie președinte", a spus Diaconescu.
În viziunea sa, o eventuală demisie a actualului președinte al Republicii Moldova "ar fi un factor și mai serios de instabilitate".
"Nu cred că domnul Timofti, așa cum îl știu eu, va intra într-un aranjament politic de natură sau alta și cred că mai bine ar prefera să se dea deoparte decât să fie parte la o înțelegere (...) aceste partide (n.r - pro-europene) pare că și-au pierdut busola. Așa, după cum arată situația de astăzi, domnul Plahotniuc și-a creat o majoritate cu un partid și bucățele din alte partide. Repet, aceleași partide a căror voință politică a îndreptat Republica Moldova spre vest. Sunt două soluții: ori una onorabilă de a se da deoparte, ori de a cădea la o înțelegere pe o anumită variantă pe care astăzi nu știu sa o evidențiez", a explicat Diaconescu.
Întrebat de ce această întârziere din partea majorității în desemnarea unui nou nume pentru funcția de premier, Diaconescu a răspuns: "Pentru că e evident: această majoritate a fost creată pentru un singur nume, pentru domnul Plahotniuc. De fapt, era o discuție ceva mai veche. Acest zvon era de mai mult timp".