"Vraciul FMI a făcut în România o mulţime de vizite. De fiecare dată a prescris tratamente-şoc, amputări de venituri şi de investiţii, tratamente care au stopat dezvoltarea României şi care au mărit decalajele faţă de statele dezvoltate ale Uniunii Europene. Acum, vraciul FMI publică un raport în care îşi analizează rezultatele politicilor pe care le-a încurajat, dacă nu chiar impus. Unul din aceste rezultate este migraţia românilor şi „furtul de creiere”.
Eu l-am parcurs cu interes şi am fost uimit de cinismul celor care l-au redactat. Ni se spune că România este una din cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană de migraţia forţei de muncă bine pregătite, „skilled labour”. Sunt prezentate grafice care arată interdependenţa clară a migraţiei forţei de muncă de nivelul de salarizare şi de investiţiile pe care statul le face. Adică două din zonele unde vraciul FMI a făcut amputări. Tăierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor, închiderea spitalelor – două din măsurile pe care guvernul Boc le-a luat la presiunea FMI – au condus la accentuarea fenomenului migraţiei. I-am auzit pe promotorii politicilor FMI servindu-ne şi acum, în guvernarea Cioloş, argumente reciclate din guvernarea Boc. Argumente care nu iau în calcul evidenţe strigătoare la cer: este aproape imposibil să convingi un medic tânăr bun să rămână în România pe un salariu din care nu poate trăi şi care este de 6-7 ori mai mic decât ce ar putea câştiga dacă ar pleca din ţară. Este un adevăr economic de bază care nu s-a schimbat de sute de ani.
Publicam acum mai bine de un an de zile o analiză, pe baza unui editorial scris de unul din cei mai cunoscuţi economişti din Statele Unite, laureat al premiului Nobel, Paul Krugman. Spuneam atunci că majoritatea economiştilor s-au trezit şi au înţeles că politicile FMI au fost contraproductive şi au dus la adâncirea crizei şi a decalajelor ţărilor mai sărace.", spune Tăriceanu, potrivit stiripesurse.ro.
Celor care se îmbată cu apă rece şi cred că acest obiectiv se atinge prin discuţii călduţe despre plătirea taxelor online, cum văd că e moda zilele acestea, le spun răspicat că se înşeală. Acest obiectiv poate fi atins doar prin asumarea unei strategii economice îndrăzneţe şi liberale care să conţină:
1. asumarea unor deficite mai mari pentru a investi în infrastructură: adică în drumuri, în sănătate şi educaţie.
2. printr-o politică de salarizare coerentă care să reducă în mod real diferenţele faţă de nivelul salarial din state ale Uniunii Europene.
3. printr-o strategie fiscală liberală care să permanentizeze şi să adauge, în măsura în care creşterea economică o permite, scăderi de taxe şi impozite în sectoare economice cheie.
4. prin tratarea corectă a capitalului românesc, nu tratarea acestuia ca o Cenuşăreasă, cum din păcate face guvernul Cioloş.