Dan Tapalaga: Sustineti revenirea la votul pe lista? Urmeaza sa fie modificata si legea alegerilor generale.
Gabriela Podasca: Atat PSD-ul cat si celelalte partide sustin ca este o idee foarte buna daca ne amintim de dezastrul provocat de votul uninominal din 2008 si 2012 incoace. Avem o inflatie de peste 600 de parlamentari, trebuie sa vedem care este formula cea mai buna pentru a reduce numarul de parlamentari. Dar, in acelasi timp, sa asiguram o reprezentare cat mai buna a intereselor cetatenilor in Parlament. Si pana in prezent a fost singura optiune acceptata de toate partidele.
DT: Nu vi se pare ca trecem dintr-o extrema in alta. Adica am avut un sistem de vot uninominal prost, nu votul uninominal in sine e prost, si schimbati un sistem aberant intorcandu-ne la un vot pe lista care frustreaza foarte mult alegatorii. Va spun multi cititori, ne intoarcem iarasi la candidati stabiliti de seful de partid?
GP: Pana la urma fiecare partid isi asuma, iarasi revin la responsabilitate, si fiecare partid va fi interesat sa-si faca o lista cat mai buni, cat mai competenti, recunoscuti bineinteles in comunitatile din care vin si fara nici un fel de pata. Este interesul tau, ca partid, sa ai o lista cat mai buna, daca doresti, bineinteles, sa castigi alegerile. Si cred ca acesta este interesul oricarui partid. Eu nu cred ca facem un regres in acest sens. Este pur si simplu o solutie de a schimba un sistem electoral care ne-a creat mai multe probleme decat ne-am fi inchipuit atunci cand l-am implementat.
DT: Apropo de modul de promovare in politica, sistemul de alegeri este esential. Nu mi-e foarte clar insa cum ati ajuns dvs. in politica in functia de consilier la ministerul pentru relatia cu parlamentul in perioada 2008 - 2009 in perioada in care era condus de Victor Ponta.
GP: Cred ca daca v-as povesti nu m-ati crede. In perioada studentiei am activat intr-un ONG care se chema Prime Romania, asociatia studentilor la comunicare si relatii publice. Unul dintre marile proiecte pe care Prime Romania l-a implementat acum sapte ani de zile a fost organizarea unui congres national al studentilor la comunicare si relatii publice. Acest congres era impartit pe trei paliere, zona comunicarii, politica si media. Fiecare dintre membrii Prime Romania a avut in atributie de a contacta fie un politician, de relatii publice din media sau publicitate si de a-l convinge sa participe la aceste dezbateri. Chiar daca va vine sa credeti sau nu, Victor Ponta a fost cel pe care eu a trebuit sa-l contactez si sa-l rog prezentandu-i proiectele congresului nostru si sa participe la acel eveniment. Lucrurile au iesit foarte bine. Daca-mi amintesc bine, invitat a fost si Crin Antonescu, dar nu a participat. Si de atunci lucrurile au evoluat. Am ramas aproape de mediul politic, am activat la cabinetul de avocatura al domnului Victor Ponta si apoi a aparut aceasta ocazia de a lucra ca si consilier, pe zona de comunicare sunt specializata.
DT: Ati lucrat si in cabinetul de avocatura al domnului Ponta?
GP: Am lucrat ca si voluntar, a fost perioada de adaptare, sa vedem daca putem sa avem un proiect comun.
DT: Tot actualul prim-ministru v-a incurajat sa candidati in 2012 la Parlament?
GP: Sprijinul domnului Ponta a fost foarte important dar la fel de important a fost sprijinul organizatiei PSD sector 3, in care activez.
Mai multe pe ziare.com