Vizita în România este un semnal al dezghețării relațiilor bilaterale dintre cele două state și un pas înainte, chiar dacă nu va putea fi lansată o dată concretă privind aderarea României la Spațiul Schengen. Se așteaptă, în schimb, semnarea unor acorduri în domeniul securității transfrontaliere.
Întâlnirea de la București și consolidarea cooperării celor două state sunt un semnal clar că ceea ce a susținut Austria din decembrie este adevărat: votul din consiliul JAI nu a fost un vot împotriva României, ci împotriva proiectului propus de președinția cehă de extindere a Spațiului Schengen.
Conform declarațiilor și surselor din guvernul Austriei, nu România sau Bulgaria sunt problema, ci mai degrabă modul în care Uniunea Europeană gestionează fenomenul migrației. Mai mult de atât, vizita de mâine a ministrului Karner demonstrează că România este văzută ca parte a soluției.
După votul din Consiliul JAI, România a arătat deschidere totală pentru a continua discuțiile constructive pe tema aderării. În luna martie, Comisia Europeană și România au lansat un proiect-pilot privind gestionarea migrației, care prevede implementarea, de către România, a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale, pornind de la bunele practici româneşti în aceste domenii.