Pe ordinea de zi a şedinţei Biroului Permanent din această săptămână s-a aflat o listă a proiectelor de lege cu termenul de depunere a rapoartelor depăşit şi care pot fi înscrise pe ordinea de zi a şedinţei Camerei fără rapoarte, listă care cuprinde 371 de proiecte, în majoritate propuneri legislative iniţiate de parlamentari.
Pe această listă sunt cuprinse proiecte ale căror rapoarte trebuiau întocmite din 2007 până în 2014. Dintre acestea, mai mult de 20 de proiecte au fost respinse de Senat şi retrimise de la plenul Camerei, cu termenul limită de depunere a rapoartelor în 6 sau 7 mai 2014.
Printre aceste proiecte se află şi amnistierea şi graţierea unor pedepse, dar şi îmbunătăţirea mediului prin dezvoltarea mai multor spaţii verzi, un copac pentru fiecare copil, recuperarea unor procente din impozitul pe venitul din salarii, reforma în domentul sănătăţii, gestionarea câinilor fără deţinător, facilităţi cu caracter cultural cu ocazia celebrării căsătoriilor de lungă durată, declararea Zilei de 9 mai Ziua Independenţiei Naţionale a României şi Ziua Parlamentului, exercitarea profesiei de dietetician, Ziua Literaturii, reproducerea umană asistată medical.
Sunt şi reexaminări la cererea preşedintelui Traian Băsescu, dar şi ca urmare a unor Decizii ale Curţii Constituţionale, printre care cel referitor la Legea parteneriatul public privat, la legea cimitirelor, modificarea art. 253 din Codul Penal, la Ordonanţa 73/2010 de modificare a legii învăţământului, la modificarea articolului 4 din legea gazelor, la statutul controlorului civil de trafic aerian.
De la începerea campaniei electorale, deputaţii au lucrat mai mult în teritoriu, având în trei săptămâni doar două şedinţe de plen, la care nu a fost cvorum pentru vot final de adoptare a proiectelor de lege şi nici pentru a decide în privinţa cererii de arestare preventivă a deputatului Florin Popescu.
Deputaţii au avut programate şi lucrări în comisiile parlamentare, dar acestea, cu mici excepţii, nu au lucrat. Pentru săptămâna viitoare, ultima de campanie electorală, deputaţii au programată activitate în teritoriu, dar ar putea să fie chemaţi la Parlament pentru dezbaterea moţiunii de cenzură a opoziţiei.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, înainte de campania electorală, că este importantă implicarea parlamentarilor în această campanie, dar şi activitatea în Cameră şi că va găsi "un mix de program".