"Ce este important este că România a arătat spirit de conducere şi a dovedit că este un aliat şi un partener excepţional pe acest front. Cred că oferă un exemplu pentru mulţi alţi aliaţi", a declarat Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.
Întrebat dacă are Rusia vreun motiv să se simtă ameninţată de scutul antirachetă, Dean Thompson a răspuns:
"În primul rând, nu este un sistem de apărare al Statelor Unite. Cel de aici, de la Deveselu, face parte dintr-un exerciţiu mai amplu al NATO de a acoperi toată Europa de ameninţări venite din spaţiul euroatlantic. Efortul se derulează de mult şi în trei faze. Am fost incredibil de transparenţi despre ce şi unde se instalează".
Pe de altă parte, în contextul relațiilor comerciale cu SUA, întrebat ce poate face ţara noastră pentru a atrage mai mulţi investitori americani, Dean Thompson a precizat că "România trebuie să continue să construiască o bază economică transparentă şi stabilă".
"Cu siguranţă că există potenţial. Eu cred că România trebuie să continue să construiască o bază economică transparentă şi stabilă. Pentru ca atunci când o companie vrea să facă investiţii, să ştie că structura taxelor din ziua în care începe afacerea va rămâne aceeaşi şi după câţiva ani", a adăugat Dean Thompson.