Banii pe care OMV Petrom îi solicită autorităţii locale, în baza unor sentinţe ale instanţei, reprezintă echivalentul sumelor pe care Primăria le colectează de la populaţie în 12 ani, ne-a declarat primarul comunei Ţepu, Călin Rugină. „Aceasta este moştenirea care mi-a fost lăsată de către fostul primar. O parte din banii obţinuţi au fost investiţi în reţeaua de canalizare, o parte mi-au fost lăsaţi şi mie, iar două părţi… ce să vă zic, au fost cheltuiţi, ca să nu spun altceva”, ne-a spus alesul, care a câştigat mandatul de primar în luna iunie a anului trecut. Înainte lui Călin Rugină, comuna Ţepu a fost condusă de Daniel Gerhardt Ţuchel şi Narcisa Ţuchel.
Cu mâna întinsă la Guvern
Călin Rugină, care ne-a declarat că, potrivit adresei emisă de OMV Petrom, executarea silită ar urma să fie aplicată de luna viitoare, a recunoscut că Primăria nu are bani să restituie companiei cei 6.187.950 de lei, pe care i-a încasat prin tot felul de taxe abuzive. Mai mult, primarul spune că suma pe care autoritatea locală trebuie să o plătească este echivalentă cu banii pe care bugetul local îi colectează de la populaţie în 12 ani şi cu bugetul pe patru ani al comunei (cu tot cu sumele care îi sunt direcţionate de la autorităţile centrale). Prin urmare, spune primarul, speranţa aleşilor comunei se îndreaptă către Guvern.
„Sper să fim ajutaţi cu aceşti bani din fondul de rezervă al Guvernului. Au mai fost astfel de cazuri, la Tulcea şi la Dâmboviţa, unde s-a procedat în acest fel. Au primit ajutor de la Guvern. Am trimis adrese către Consiliul Judeţean şi Prefectură, prin care am adus la cunoştinţă situaţia în care ne aflăm. Am vorbit şi cu domnii parlamentari”, ne-a spus Călin Rugină. Primarul a precizat că, după data de 22 iulie, va avea o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii OMV Petrom.
„Dânşii sunt, de regulă, foarte deschişi la negocieri. Sper să nu ne pună poprire pe conturi, căci asta ar însemna că suntem pierduţi şi ne blochează cu totul”, a afirmat alesul. Conform adresei OMV Petrom, compania este dispusă să discute despre modalităţi de eşalonare la plată sau compensare. Din cei aproape 6,2 milioane de lei pe care primăria trebuie să-i restituie companiei, aproape două milioane de lei sunt în contul unor taxe de foraj sau excavări şi accesorii aferente acestora, iar restul banilor - în contul unei chirii pentru anii 2014 şi 2015.
"Habar nu au pe ce lume trăiesc"
Întrucât acuzaţiile actualei conduceri a Primăriei Ţepu sunt îndreptate către foştii primari ai comunei, respectiv Narcisa Ţuchel şi Daniel Gerhardt Ţuchel, i-am solicitat celui din urmă un punct de vedere. "Ei habar nu au pe ce lume trăiesc. Ţepu merge mai departe, iar OMV Petrom nu poate executa silit comuna. Aceea este de fapt o somaţie, dar cei de acolo nu sunt capabili să facă diferenţa. Compania refuză să plătească taxele prevăzute de Codul Fiscal, în condiţiile în care nu este proprietară pe terenurile pe care le exploatează, ci comuna Ţepu. Eu suspectez că este o înţelegere între cele două părţi, altfel nu îmi explic cum, în 2017, Ţepu a renunţat, în mod voluntar, la chiria percepută celor de la OMV Petrom. Mai mult, autorităţile de acolo nu au făcut recurs, iar pentru asta va trebui să răspundă actualul primar. Eu m-am luptat 11 ani cu Petrom", ne-a declarat Daniel Gerhardt Ţuchel.