"Este un moment interesant și crucial pentru PSD. Deocamdată, nu putem spune că ceva e de fațadă sau e adevărat. Vom vedea, acum se fac proiectele. PSD este la un moment crucial unde ar trebui să o rupă cu trecutul și să înceapă un nou drum. E o schimbare de generații (...) Este și obligația PSD să se schimbe. Este ultimul ceas pentru o schimbare", a declarat Vasile Dâncu.
În viziunea sa, primele decizii luate de Liviu Dragnea, după ce a fost validat în funcția de președinte al PSD, "sunt hotărâri curajoase care, dacă vor fi aplicate, vor schimba partidul", referindu-se, în acest context, și la cea care prevede că șefii de filiale nu vor mai putea avea funcții la centrul PSD:
"Sper ca PSD să reziste unei modificări, unui cutremur de genul ăsta. A rezistat foarte bine la propunere. Nu m-am așteptat ca, în CExN, această măsură - cea legată de imposibilitatea de a cumula funcții, pentru că de aceea erau niște rețele de influență și corupție - să fie votată de 80 dintre cei 84, ceea ce pentru mine a fost o surpriză. S-ar putea să mai fie lideri locali care să rămână vicepreședinți, dar aceștia nu vor fi din vechea generație. Cumulul de funcții nu se va mai face. Liviu Dragnea, dacă tot se spunea că e șeful baronilor, chiar era cel mai competent să facă asta".
Președintele IRES consideră că Liviu Dragnea "s-a gândit că este nevoie de o schimbare radicală" și de aceea a recurs la această modificare. Pe de altă parte, Dâncu este de părere că "niciun lider de partid nu a avut de suferit din cauza baronilor locali".
"Îl vulnerabilizau, dar e o chestiune de voință și de responsabilitate pe care Liviu Dragnea o face. E exemplar, din acest punct de evdere. Fiecare din ceilalți președinți au avut foarte multă putere: Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta. În 2005, de exemplu, cazul lui Geoană, a fost o adevărată revoluție în partid și nu s-au folosit de aceste lucruri. A fost mult mai simplu să se înconjoare de oamenii cu influență din teritoriu. Mi se pare firească această schimbare. Este un pas pentru reformă", a adăugat sociologul.
"Ca politician trebuie să fie deschis la sfaturi, să își adune consilieri buni și să fie morali", a mai punctat Vasile Dâncu.
"Politica nu e întotdeauna formată din academicieni și profesori universitari la vârf. Cred că politica e formată, în primul rând, are la vârf militanții, cei care se specializează în anumite domenii. În general, asta e partea de mobilizare, dacă un partid e serios. Liviu Dragnea a anunțat că va face niște cluburi social-democrate, a anunțat că va schimba accentul. În departamente lucrează foarte mulți profesori universitari, simpatizanții sunt cei care vor lucra în proiectele PSD, fără să fie membri de partid. Trebuie să înțelegem: asta e politica noastră, în acest moment. Ca politician trebuie să fie deschis la sfaturi, să își adune consilieri buni și să fie morali", a explicat Vasile Dâncu.
Președintele IRES a vorbit și despre relația pe care o are cu noul președinte al PSD:
"Eu cred că suntem destul de apropiați. Nu sunt consilierul dânsului, așa cum s-a spus, dar ne consultăm des. Citește ceea ce scriu și interviurile pe care le dau în presă (...) Faptul că este deschis îl va ajuta, în viitor, să fie un președinte bun. Cunoaște foarte bine partidul".
Întrebat de ce nu face un pas înainte, pentru o anumită funcție în noua echipă de conducere a PSD, Vasile Dâncu a explicat:
"Pentru că am fost în funcții, am văzut cum este. Am fost dezamăgit, până la urmă, de relația mea cu partidul, în acel moment, și am rămas un intelectual de stânga. Nu cred că o poziție într-o funcție politică mă ajută. Și, în plus, dacă ești înăuntru, nimeni nu te mai ascultă. Când ești în afară, ai mai multă credibilitate. Nu este nevoie neapărat în structurile politice de intelectuali".
În ceea ce privește absența premierului Victor Ponta, de la ședința CExN al PSD, de vineri, sociologul consideră că este de înțeles:
"Se montează o piramidă a puterii din care el nu face parte. E foarte greu pentru un lider și îl înțelegem".
Întrebat dacă ia în considerare posibilitatea unei remanieri guvernamentale, președintele IRES a punctat că "este puțin probabil să existe".
"Este o situație dificilă pentru PSD, care își reconfirmă prin acest Congres Guvernul, pe Victor Ponta și nu cred că PSD va încerca să dea sentimentul de ruptură. Sunt zvonuri de competiție, în jurul unui Congres. Cât timp va fi Victor Ponta premier, nu cred că vor fi remanieri substanțiale", a punctat Vasile Dâncu.