„Voi discuta despre momentul in care voi veni în Parlament la ședința CEX. Vom stabili data și numele miniștrilor. Avem portofolii unde nu avem miniștri, unde interimatul a expirat”, a spus Viorica Dăncilă.
Dăncilă a declarat că nu demisionează dacă nu adună suficiente voturi când vine cu Guvernul în Parlament.
„Dacă nu primim votul de încredere Guvernul rămâne la forma inițială și venim cu o altă formulă. Vrem să dăm dovadă de stabilitate. Nu luăm în calcul ieșirea de la guvernare.”, a mai declarat Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: "Eu n-aş fi aşa de sigură că ne lipsesc 29 de voturi"
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat la Digi24 ce se întâmplă după ce premierul Vioricăi Dăncilă merge în Parlament pentru a cere aprobare de remaniere a guvernului.
„Dacă Parlamentul nu aprobă remanierea, rămânem cu ce avem, adică rămân miniștrii în funcție - cei care sunt în funcție, nu cei care au plecat, acolo avem o problemă, acolo vor fi niște interimari”, a spus Zegrean.
Fostul președinte al Curții Constituționale a subliniat însă că această procedură nu este echivalentă cu o moțiune de cenzură. Primul ministru își pierde funcția de prim-ministru doar prin retragerea încrederii, or retragerea încrederii se face numai prin moțiune de cenzură.
Aici suntem în altă situație: articolul 85, alineatul 3 spune că președintele poate să semneze remanierea numai după aprobarea Parlamentului. Neacordarea acestei aprobări nu duce automat la demiterea Guvernului, iar primul ministru nu-și pierde în acest fel funcția'', a spus Zăgrean.
Noi nu avem instituția solicitării votului de încredere”, a insistat Augustin Zegrean.
„Primul ministru nu merge la Parlament să ceară un vot de încredere, cum spun mulți, ci merge să obțină aprobare pentru remaniere. Dacă nu primește aprobare, vom vedea atunci ce se întâmplă, dar eu cred că o primește și v-am spus, miniștrii care au fost excluși și pentru care au fost propuși alții să fie în locul lor rămân pe funcții, pentru că nu se acceptă remanierea. În schimb, dacă Parlamentul îi votează pe noii miniștrii, președintele trebuie să-i numească, nu se mai poate opune numirii lor, pentru că de data aceasta, Parlamentul este cel care-i votează, nu mai este doar solicitarea primului ministru'', a explicat Zăgrean.