Premierul Viorica Dăncilă a anunțat la începutul ședinței de guvern că Executivul va adopta Ordonanța de urgență cerută de transportatori cu privire la transportul neautorizat de persoane, controversata "lege anti-Uber".
"Un act normativ pe care îl vom adopta astăzi a fost definitivat după consultările avute de reprezentanții Guvernului cu patronatele din sectorul transportului rutier. Guvernul este preocupat să asigure toate condițiile necesare, legale și de control al respectării legalității, pentru creșterea siguranței pasagerilor și pentru un transport de calitate. În egală măsură, avem responsabilități legate de combaterea pirateriei în acest sector, care se poate face doar printr-o legislație clară. Ordonanța de Urgență pe care o adoptăm astăzi include modificările necesare, stabilite după un proces de consultare publică la care factorii implicați au avut un cuvânt important de spus", a precizat Viorica Dăncilă.
Alt act normativ anunțat de Dăncilă se referă la Ordonanța de urgență care modifică OUG 114. Viorica Dăncilă a oferit detalii cu privire la forma finală agreată de Executiv.
Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea, a declarat Dăncilă:
"În consens cu părțile implicate, azi modificăm trei acte normative: OUG 114, OUG 50/2010 și OUG 52/2016. ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituție bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august".
Legat de Pilonul II de pensii, premierul a anunțat că se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019.
"În domeniul energiei am adus clarificări. Se menține plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea pentru consumatorii industriali. Toate aceste modificări vor crea condiții benefice pentru români", a mai spus Dăncilă.
Declarația integrală a lui Dăncilă despre modificările la "Ordonanța lăcomiei"
"Obiectivul Guvernul este să scadă costul creditelor românilor, să crească numărul companiilor românești care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare și să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari.
Astfel, în consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu Banca Națională a României și cu Asociația Română a Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative (este vorba despre OUG 114/2018, OUG 50/2010 și OUG 52/2016).
Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, care se publică pe site-ul BNR.
Din 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor noi contractate de populație. În consecință, noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare.
În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin:
- restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare,
- stabilirea unor cote diferențiate de impozitare, în funcție de cota de piață a fiecărei bănci,
- reducerea până la zero a taxei, în funcție de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental (societăților nefinanciare și gospodăriilor populației) și ajustarea dobânzilor la depozite și la credite.
Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituție bancară, cu regularizare anuală, prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plată a taxei pe active, calculată la nivelul primului semestru, este 25 august. Regularizarea acesteia se realizează până la 25 august din anul următor.
În legătură cu Pilonul al II-lea de pensii, au avut loc consultări cu acționarii și administratorii de pensii private din România, Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Autoritatea de Supraveghere Financiară, astfel că se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii.
Măsura este necesară pentru a permite administratorilor fondurilor de pensii private adaptarea la noile condiții de capital social din piață.
Pe perioada suspendării se revine la capitalul social minim obligatoriu prevăzut pentru un administrator de fond privat de pensii de minim 4 milioane de euro, în echivalent lei. După 1 iunie 2019, cotele de capital minim obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019.
În domeniul energiei, am adus clarificări și reglementări în scopul:
- accelerării investițiilor în sectorul energiei electrice;
- dezvoltării rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin introducerea posibilității de a se realiza acest lucru și din fonduri publice de către Unitățile Administrative-Teritoriale;
- reducerea costurilor de încălzire ale populației;
- asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică din cărbune, prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri;
- și asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică și termică în cogenerare, prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri.
Se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali în urma dezbaterilor cu reprezentanții din industrie și UE
În domeniul comunicațiilor, noul act normativ prevede suspendarea până la data de 1 septembrie 2019 a regimului de sancțiuni introdus prin OUG 114/2018 pentru disciplina în construcții a rețelelor de comunicații electronice, având în vedere necesitatea finalizării procesului de elaborare a cadrului normativ care să permită simplificarea procedurilor de obținere a autorizațiilor de construire de către furnizorii de comunicații electronice.
Toate aceste modificări vor crea condiții benefice pentru români și vor consolida în acelaşi timp creșterea economică a României", a spus Dăncilă în debutul ședinței de guvern.
Deși ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că modificările la "ordonanța lăcomiei", controversata OUG 114, vor fi adoptate în ședința de vineri, pe agenda Executivului nu figura acest act normativ.
Potrivit agendei Guvernului, în ședința de vineri era inclus un singur proiect de ordonanță de urgență, și anume cel privind transmiterea unor terenuri proprietate publică a statului din administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură în administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor - Administraţia Naţională "Apele Române.
Dragnea anunță cum va fi modificată "Ordonanța lăcomiei"
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi că proiectul ordonanţei de urgenţă de modificare a OUG 114, care ar urma să fie discutat vineri în şedinţa de guvern, aduce modificări, între altele, în ceea ce priveşte sistemul bancar, fondurile de pensii, operatorii de telefonie şi Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.
"O să vedeţi mâine textul ordonanţei, sunt modificări aduse, după discuţiile avute cu Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională, obiectivul nostru a rămas neschimbat, obiectivele, şi anume să crească nivelul de intermediere bancară, să scadă dobânzile, să crească nivelul de implicare a sistemului bancar în economia românească şi să existe nişte măsuri, nişte prevederi care să stimuleze băncile să investească sau să acorde credite pentru economia românească", a precizat Liviu Dragnea într-o conferinţă de presă, întrebat despre posibilitatea ca ordonanţa de modificare a OUG 114 să se afle pe ordinea de zi pe şedinţei de guvern de vineri.
Preşedintele PSD a adăugat că în ceea ce priveşte fondurile de pensii, ministrul de Finanţe a discutat cu companiile din domeniu.
"Au convenit să proroge primul termen până la care trebuia să fie majorat capitalul social, pentru ca împreună să găsească cele mai bune prevederi, pentru ca fondurile de pensii să înceapă să investească şi în altceva decât în titluri de stat, lucru convenit de ambele părţi", a spus Dragnea.
Dragnea, întrebat dacă OUG pe Codurile Penale va fi adoptată vineri: Nu cred, nu lucrez la Guvern!
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu crede că vineri, în şedinţa Executivului, va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precizând că nu ştie mai multe amănunte, întrucât nu lucrează la Guvern.
"La întrebarea dacă se vor da mâine aceste ordonanţe, eu spun: nu cred, mai multe nu ştiu, că nu lucrez în Guvern", a declarat Liviu Dragnea, întrebat dacă pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri ar urma să se regăsească şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.
El a precizat că joi nu s-a discutat în partid pe acest subiect sau despre varianta unei proceduri prin Parlament pentru aceste modificări la Coduri.
"Nu am discutat acest lucru în partid astăzi, azi am avut întâlnire cu aproape 20 de judeţe, am discutat despre alegerile europarlamentare. Vom discuta săptămâna viitoare ce vom face", a declarat Dragnea.
Întrebat dacă a văzut modificările propuse de Ministerul Justiţiei la Codul penal şi la Codul de procedură penală, preşedintele PSD a spus: "Nu, nu le-am văzut, eu sunt un om foarte riguros, nu am de unde să ştiu, până la urmă, care este forma finală, atât de mult s-a discutat despre asta încât e o Fata Morgana".
Alianța USR-PLUS este convinsă, însă, că Guvernul va adopta cele doua OUG pe Justiție și a trimis premierului Viorica Dancilă o scrisoare în care îi cere să renunțe la acest demers.
Apel către Iohannis: Președintele ar trebui să participe la ședința de Guvern de vineri
În plus, alianța USR-PLUS i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să participe la ședința de guvern de vineri.