„A fost opinia altor state membre, repet punctul meu de vedere, legea trebuie respectată, în fața legii toți trebuie să fim egali și că este important ca înainte de a ocupa un post să poți să clarifici toate acuzațiile care planează asupra persoanei tale. Mă întreb dacă doamna Codruța Kovesi ajunge procuror general și dacă din aceste afirmații sunt unele adevărate, eu îmi doresc să nu fie adevărate, dar dacă sunt adevărate aceste acuzații, atunci cine va avea de suferit? Eu nu vreau să mă refer la persoană, dar cu siguranță imaginea României ar avea de suferit”, a declarat Premierul Viorica Dăncilă pentru Europa Liberă”.
Laura Codruța Kovesi a fost votată de Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european. Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, nou înființată.
”Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică”, a scris pe Facebook europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. ”Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Președintele Klaus Iohannis, alături de liderii și europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruța Kovesi”, a precizat PNL într-un comunicat.
Parlamentul European – cealaltă instituție implicată în numire, o susține pe Kovesi. Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este o formalitate, numirea lui Kovesi în funcție este deja o certitudine. Asta înseamnă că fosta șefă a DNA va fi instalată în funcție.
Ambasadoarea României la UE a votat pentru Kovesi, la cererea lui Iohannis, în ciuda lui Dăncilă
Asta în ciuda opoziției guvernului de la București. Reamintim că premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi.