„Ion Iliescu s-a comportat ca un comandant şef de stat, s-a comportat ca un comandant militar. Pentru că există un jurnal al acţiunilor de luptă făcut de generalul Şchiopu, locţiitorul şefului de Stat Major al Armatei şi care a ţinut să consemneze toate ordinele primite, ca să nu şi-o mai ia cei de la Armată, ca la Revoluţie. Şi pe 13 iunie, domnul Iliescu este amintit cu toate intervenţiile pe care le-a făcut direct. Adică: la ora nu ştiu care, președintele Iliescu solicită 100 de soldaţi să acţioneze într-o anumită zonă. La ora cutare, preşedintele Iliescu solicită 20 de taburi să acţioneze în zona Ministerului de Interne. La o anumită oră, preşedintele ne solicită să acţionăm cu gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor", spune procurorul Dan Voinea la B1 TV.
Acesta a povestit şi cum Miron Cozma, proaspăt lider al minerilor la acel moment, a fost dus în Piaţa Universităţii. [CARTON 2] "Acolo a fost primit de Măgureanu, şeful SRI, care l-a luat foarte prietenos de umeri şi l-a condus la Arhitectură, să-i arate că studenţii sunt înarmaţi. L-a dus la subsolul clădirii unde erau arme de tir, arme sportive. Când le-a văzut, Cozma a zis: „Păi avem şi noi din astea la Petroşani, la Institut, am tras şi eu cu aşa ceva. Astea sunt de tir, sunt sportive, nu sunt interzise, vă bateţi joc de noi?”. Ceva de genul ăsta a fost discuţia. Pănă la urmă au ieşit împăcaţi. Nu a existat, în momentul acela, un conflict între Cozma şi autorităţi", a spus Voinea. Însă, a punctat fostul procuror militar, complicitatea s-a realizat pentru că Miron Cozma n-a dat adunarea minerilor, nu le-a ordonat să părăsească Bucureştiul.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redeschis de curând ”Dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990”, în care este implicat şi fostul preşedinte Ion Iliescu.