Acuzațiile apar într-un moment delicat pentru Banca Națională a României, având în vedere că în aceste zile urmează să se facă o nominalizare pentru postul de viceguvernator rămas vacant, după scandalul în care a fost implicat Bogdan Olteanu. Acesta a părăsit funcția de la BNR după ce a fost acuzat de trafic de influenţă de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Scandalul în care a fost implicat fostul politician a șifonat rău imaginea BNR, deși faptele imputate lui Bogdan Oletanu nu au fost comise în perioada în care acesta ocupa folotoliul de viceguvernator.
De ce este atacat, din nou, Isărescu? Sunt cele puțin două scenarii posibile. Primul scenariu, și cel mai plauzibil, vizează longevitatea lui Isărescu. La 16 iunie 2014, Plenul reunit al Parlamentului l-a validat pentru un nou mandat în funcția de guvernator al BNR. Mandatul actual a lui Isărescu ar expira abia în 2019, iar unii nu mai au răbdare. Și puterea și opoziția râvnește, deopotrivă, la acest post. Pârghiile necesare sunt însă la PSD. Dacă se eliberează postul de guvernator, în urma unui scandal de presă, un viceguvernator de la PSD ar trece în postul cheie, iar postul lăsat vacant de Olteanu ar putea rămâne liberalilor. Soțul fostului lider PNL Alina Gorghiu, Lucian Isar, se vedea, încă de anul trecut, în locul lăsat vacant de Olteanu. Acesta îi cântă de mult timp Prohodul lui Isărescu...
Al doilea scenariu, mai puțin plauzibil, ar fi că serviciile nu îl mai consideră solvabil pe ,,Manole'' și că investigația publicată marți de "România Liberă", potrivit căreia actualul guvernator BNR ar fi spionat diplomați străini, în special americani și britanici, și chiar proprii colegi de la Institutul de Economie Mondială, sub conducerea ofițerilor Unității Militare 0195, nu a ajuns întâmplător în mass media.
Guvernatorul Isărescu a mai răspuns la astfel de acuzații. Iată ce declara într-un interviu mai vechi acordat publicaţiei Jurnalul Naţional: "Activitatea mea de dinainte de ‘89 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială, care avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanţa şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM", preciza guvernatorul BNR.
Mulți atribuie echipei lui Isărescu de la Banca Națională salvarea economiei României de la un colaps, majorând rezervele de aur și în euro dincolo de necesități, reducând inflația la valori cu o singură cifră și introducând leul nou. Alții însă îl consideră mediocru, învechit și compromis ...