Cel mai nou sondaj realizat de CURS o creditează pe Gabriela Firea cu cel mai ridicat grad de încredere - 50%, în timp ce Klaus Iohannis se clasează pe locul doi, cu 41%. Pe locul trei se situează Călin Popescu Tăriceanu, cotat cu 37% din intențiile de vot, iar pe locul patru se clasează Victor Ponta, creditat cu 34 de procente. Pe locul cinci, la egalitate, se situează Ludovic Orban și Liviu Dragnea, creditați cu 23% din intențiile de vot.
Faptul că președintele Iohannis intră în luptă cu a doua șansă este oarecum firesc. Cinci ani la Cotroceni ar eroda orice politician, iar Iohannis a fost un președinte captiv în țara jupânilor Ponta și Dragnea. Ultimii doi ani au fost imposibili, atât pentru președinte, cât și pentru românii care NU au votat PSD-ALDE. Asaltul permanent al actualei puteri asupra justiției a transformat România într-un câmp de război, un război din care Iohannis a ieșit, mai tot timpul, perdant.
Iohannis s-a poziționat, în general, corect în ceea ce privește derapajele actualei puteri, dar a făcut și câteva greșeli, cea mai gravă dintre ele fiind acceptarea Vioricăi Dăncilă ca premier al României. Tăcerile sale lungi au alimentat temerile că este indiferent la problemele cetățenilor și că urmărește un singur scop: un nou mandat la Cotroceni.
Dacă PSD-ALDE ar merge la prezidențiale cu un candidat unic, iar acela ar fi Călin Popescu Tăriceanu, actualul președinte ar obține, fără emoții, un nou mandat. Situația s-ar schimba însă radical, dacă PSD ar intra în cursă cu un candidat propriu și acela ar fi Gabriela Firea. Aceasta a anunțat, însă, că nu este interesată de această perspectivă, deocamdată. Apele sunt încă tulburi în PSD, iar Dragnea nu va renunța la pofta sa de mărire, dacă va scăpa de condamnare.
Cu Firea în cursă, susținută tacit de PSD, Iohannis ar putea pierde alegerile, ori ar putea câștiga, la mustață, după principiul "răul cel mai mic''. În cazul în care PSD vine cu un candidat propriu, altul decât Firea, iar aceasta nu ar candida ca independent, războiul ar fi extrem de interesant.
PNL, USR și Mișcarea România Împreună, partidul fostului premier Cioloș, ar vota, în turul doi, pentru Iohannis, în timp ce PSD, ALDE și Pro România ar vota, în turul doi, împotriva lui Iohannis. Diferența o poate face, ca și la alte alegeri, UDMR, care votează, în general, candidatul cel mai bine plasat și cel mai generos cu Uniunea.
Vezi și Blogul lui Mihale