Ferește-te de greci chiar și atunci când îți fac daruri! Astfel i-a avertizat preotul Laocoon pe troieni când grecii, după zece ani de asediu, s-au prefăcut că se retrag şi au lăsat la porţile Troiei, chipurile ca dar pentru învingători, un cal uriaş de lemn. Troienii au ignorat avertismentul, au adus calul în cetate şi au chefuit toată noaptea. După ce s-au culcat, din burta calului au ieşit câţiva greci care au deschis porţile, iar în cetate a năvălit armata care a cucerit Troia. De aici vine expresia „cal troian”, folosită atunci când o capcană este disimulată printr-un dar.
În această cheie trebuie citită și "donația" Ambasadei Ruse, un dar otrăvit care urmează linia propagandistică a Kremlinului. La fel trebuie interpretat și videoclipul care face recurs la dureroasa noastră istorie comună.
Din nefericire pentru noi, avem o istorie comună care ne-a costat prea mult. 20 de ani am plătit despăgubiri de război Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, iar alți 45 de ani, sub comuniști, România a fost jefuită, sistematic, cu ajutorul URSS. Și cel mai grav poate, "grație" Rusiei, România a pierdut, în urma Pactului Ribbentrop – Molotov, Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herței. Acesta a fost prețul istoriei comune…
Videoclipul propagandistic omite însă aceste aspecte. Așa cum omite lunga și dureroasa dezbatere despre tezaurul României. Problema a fost însă "tranșată" de noul ambasdor Kuzmin încă de la primele apariții în media din România. O lungă abureală diplomatică, una care lăsa să se înțeleagă că rușii au cam dat ce aveau de dat, iar restul, adică grosul, este greu de găsit...
Revenind însă la donația făcută de omul lui Putin la București, aceasta denotă altceva. Provocarea ironică a ambsadorului Kuzmin trădează noua politică a Rusiei în estul Europei și în Europa, în general, o Europă slăbită din cauza atentatelor teroriste, a Brexit-ului și a valului de migranți.