Întrebarea cheie este însă alta: de ce este inaptă să guverneze coalția PSD-ALDE? O primă cauză ar fi această alianță contra naturii. Chiar dacă în politica dâmbovițeană se poate orice, o alianță între dreapta și stânga nu poate funcționa, eficient, nici măcar într-un guvern de uniune națională, deoarece viziunile economice ale celor două doctrine sunt, prin definiție, contrare. Acesta este și motivul pentru care noul program de guvernare riscă să devină o nouă bombă cu ceas în coaliția PSD-ALDE.
O altă cauză pentru care această coaliție nu funcționează, eficient, pare să fie politica de selecție a cadrelor. Ori rezerva de cadre a PSD a secat, ori cel care face selecția este inapt să identifice oamenii de valoare, sau este mânat de interese meschine și preferă obedienții, în detrimentul profesioniștilor. Toate variantele sunt plauzibile. Și mă refer strict la pepiniera PSD. În ceea ce privește rezerva de cadre a ALDE, nu sunt multe de spus. Păstrarea în noul guvern a lui Toma Petcu, ministrul care a aruncat în aer prețurile la energie, lansând în spațiul public declarații alarmiste despre epuizarea stocurilor la combustibili, spune tot despre capitalul ALDE. Dar poate că funcționează același principiu meschin, enunțat mai sus: sunt preferați obedienții, în detrimentul profesioniștilor.
Cauza cea mare pentru care această coaliție scârțâie trebuie căutată însă la vârf, la binomul Dragnea-Tăriceanu, unde setea de putere depășește noaptea minții. Despre primul am scris atât de mult încât nu merită să mai menționez decât un singur lucru: sfârșitul său politic este aproape, iar ,,performanțele''sale (scoaterea în stradă a peste un milion de români și răsturnarea propriului guvern) rămân în istorie. Nici despre Tăriceanu nu am mare lucru de spus. Nu a fost, nu este, și nici nu va fi un lider de anvergură, ci doar un combinator, ca mulți alții care și-au făcut din politică o profesie.
Liderii coaliției PSD-ALDE sunt principalii vinovați pentru faptul că țara este guvernată prost, cu sincope. Tot ei se fac responsabili de eșecul Guvernului Grindeanu, dar și de configurația noului guvern, în care și-au făcut loc oameni ca Ionuț Mișa, care a anunțat desființarea Pilonului II de pensii, mondenul Laufer și ministrul de politică-cincinală Petre Daea, care are o obsesie, de înțeles, despre oaie. Nici premierul Mihai Tudose nu este mai prejos. Un politician de ,,profesie'' ( cinci mandate de parlamentar, 20 de ani de politică) obedient, gata oricând să facă rocada cu Dragnea la guvern.
Din nefericire, fiecare țară își are conducătorii pe care îi merită, iar 40% dintre români au votat PSD. În cele șase luni de guvernare, PSD a arătat ce poate. A arătat ce poate și la primăriile de sector, dar și la Primăria Generală...
„Dacă s-ar organiza alegeri anticipate în următoarea perioadă, cu ce partid aţi vota?"