"Bolnavul închipuit" (în limba franceză Le Malade imaginaire) este o comedie-balet, ultima creație a lui Moliere, operă aflată la limita dintre comic și tragic. Nota de final este dată de dispariția autorului, care a murit la a patra reprezentație a ei. Bolnav, el s-a apărat prin râs de propriile slăbiciuni.
Pentru Moliere, obișnuit să joace rolurile principale în propriile spectacole, piesa a fost un cântec de lebădă. Grav bolnav, el nu a acceptat să nu joace, iar în cea de-a patra reprezentație, ultima, are un acces de "hemoptizie" și moare după spectacol... Oprescu, care este medic, știe ce spun și, dacă ar avea măcar un strop de bun simț, ar recunoaște că este doar un corupt care se bucură de complicitatea breslei pentru a scăpa de arestul preventiv.
Asocierea dintre primarul arestat și Moliere, alias "Bolnavul închipuit", nu este întâmplătoare. Oprescu, cel care și-a dorit să parvină la cel mai înalt nivel, pe cele mai oculete căi, a găsit, la fel ca Moliere, cheia potrivită pentru a deschide toate temnițele.
În timp ce oamenii cinstiți și onești sunt umiliți, zilnic, de sistemul sanitar bolnav și corupt din România, Sorin Oprescu, aflat în arest preventiv pentru mită, are parte de un tratament preferențial și se plimbă, pentru analize scumpe, pe la toate spitalele din sistem, de parcă ar fi "cel mai iubit dintre pământeni".
Doamne! În ce țară trăim?! A fost o întrebare retorică... Trăim în țara în care anormalul este normal, și nu invers. Trăim în țara în care doar hoții au drepturi pentru că au uns sistemul bolnav și ticăloșit. Trăim, sau doar încercăm să trăim, în țara în care oamenii cinstiți sunt umiliți și lăsați să moară cu zile în spitale, ca "Domnul Lăzărescu".
Trăim captivi în țara în care Ponta, Șova, Dragnea, Udrea, Cocoș, Hrebenciuc, Bica, Georgescu și toți corupții din politica românească au răsturnat valorile morale și au instaurat haosul. Trăim în țara în care a devenit extrem de greu să faci diferența dintre un hoț și un om cinstit...
Doamne, ce comedie! Până și Moliere ar râde...