"S-a ajuns, cum se spune, la capătul sacului. Din acest punct de vedere e o presiune pe care Republica Moldova, până acum, nu a mai avut-o. Acum singurul partener cu care dialoghează, față către față, e România. Până se va ajunge la un dialog cu UE mai durează puțin. Singurul partener concret pe care îl are Chișinăul este România. În acest moment, Guvernul de la Chișinău trebuie, ca să obțină o sumă de bani din partea României, să facă anumite lucruri. Sunt două seturi de ajutoare: este vorba de primul, cele 100 de milioane care au început o parte din ei să fie distribuiți în Republica Moldova, și cele 150 de milioane în trei tranșe.
Prima tranșă presupune ca Fondul Monetar să meargă în Republica Moldova și, după o evaluare de vreo două săptămâni, să scrie un soi de acord preliminar cu Guvernul Republicii Moldova. Când există acel 'agreement' între Fondul Monetar și Guvernul din Republica Moldova, fără să fie unul semnat, atunci se presupune că prima tranșă de 50 de milioane pot să treacă. De acești 150 de milioane este vorba, bani de care Republica Moldova are nevoie ca de aer. Se află la buza prăpastiei și singurul ajutor poate să vină din partea României. Este clar că nu le va mai merge. Republica Moldova are de trecut condiționalitățile României și conditionalitățile celorlalți parteneri din Troika", a detaliat Dan Dungaciu.
În acest context, Dungaciu a punctat faptul că protestele de la Chișinău "nu sunt în numele valorilor europene".
"Cred că nimeni, în acest moment, nu gândește în termenii unei curățiri. Problema, în acest moment, în Republica Moldova e să nu se prăbușească. În acest moment, nu se pune problema să faci din Republica Moldova să se transforme în Făt-Frumos (...) Prima sarcină a Guvernului de la Chișinău este supraviețuirea", a adăugat Dungaciu.
Pe de altă parte, Dungaciu a criticat faptul că reforma procuraturii stagnează de 25 de ani în Republica Moldova.
"Sistemul de justiție e cel moștenit de la sovietici (...) Cred că monitorizarea pe care România trebuie să o facă trebuie să difere net față de ce s-a întâmplat până acum. Banii pe care România îi va da Republicii Moldova cum se vor duce? Cea mai bună idee e ca România să intre acolo privatizând (...) Să le privatizezi unor instanțe occidentale. România are bani lichizi, știe ce se întâmplă în Republica Moldova și singurul sprijin pe care îl are necondiționat din UE e România", a conchis Dungaciu.