"Politica externă din ultima vreme începe să se resimtă tot mai acut. Devine tributara, slujnica unei politici interne care funcţionează aşa cum funcţionează", a spus acesta, adăugând că avem o pestă porcină şi la nivelul politic.
"Din păcate sunt prea multe dosare în care România nu funcţionează cum trebuie. Acest eşec este un vârf de iceberg", a mai spus Dan Dungaciu.
Acesta a mai explicat că politica externă a fost lăsată la cheremul politicienilor care au inclus politica internă în cea externă. "Nimeni nu a protejat politica externă şi corpul diplomatic român", a completat analistul de politică externă, adăugând că acest domeniu a fost călcat în picioare.
"Politica externă a fost lăsată la cheremul deciziilor din politica internă. Din acest motiv a ajuns unde a ajuns astăzi", a declarat el. "Cred că România nu a stat niciodată atât de prost. La modul în care arată politica internă ne dăm seama că nu se poate realiza niciun proiect de politică externă, a completat Dan Dungaciu.
În ceea ce priveşte pierderea locului României în Consiliul de Securitate al ONU, acesta a spus că această înfrângere nu era greu de estimat. Unul dintre motivele acestei înfrângeri este reprezentat de dosarul mutării Ambasadei la Ierusalim.
"Nu sunt convins că a fost singurul motiv, dar a fost semnificativ", a explicat Dan Dungaciu.
"Ar trebui să se discute despre ce se petrece cu politica externă a României", a mai spus consultantul de politică externă.
Conform lui, politica externă nu a fost protejată şi acum plătim preţul. "Nu mai este un preţ pe termen scurt, ci unul pe termen lung. România nu are niciun proiect de politică externă, nici măcar la nivel regional", a declarat Dan Dungaciu, adăugând că România trebuie să înceapă o dezbatere privind politica externă.
"Dacă nu se va face acest lucru, România se va duce tot mai jos şi din acest punct de vedere", a completat el.
Informație-bombă de la ONU. Potrivit unor surse Realitatea TV, România a pierdut un loc de membru nepermanent, care îi fusese promis din 2019. Surse apropiate ONU au declarat, în exclusivitate pentru Realitatea TV, că țara noastră a pierdut acest loc, în urma deciziei luate la vârful instituției.
Potrivit surselor citate, problemele legate de distorsionarea sistemului de justiție, precum și intenția de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, fără consultarea partenerilor europeni, au fost argumentele determinante.
Decizia se va lua prin vot anul viitor, iar șansele Romaniei țineau în primul rând de voturile țărilor arabe, cu care aveam o relație bună din anii 80.