Geostrategul și sociologul Dan Dungaciu a explicat, joi seara, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, consecințele arestării fostului premier Vlad Filat, în privinta integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeana. Profesorul este de parere ca nu s-a închis proiectul de integrare europeana. Ba mai mult, este sigur ca Partidul comuniștilor va face un compromis cu Partidul pro-Europa și îi va da voturile.
”Arestarea fostului premier Vlad Filat este un lucru pe care multă lume îl prevedea. Reuniunea parlamentului după luni de pauză, o reuniune care s-a făcut sub egida protestelor masive din piață, care a adus în piață și populația pro-vest și populația pro-est. Problema nu era doar piața. 80% gândea ca și piața, iar nivelul de nemulțumire a atins cote mari.
E vorba de o guvernare proeuropeană care a sustras 1 miliard de euro și care ferea populația. Situația era explozivă și trebuia să se întâmple ceva. Nivelul de potențial exploziv era destul de înalt. S-a cerut ridicarea imunității lui Vlad Filat, iar Vlad Filat a urmat toate procedurile. Acesta nu a dorit să se prezinte în fața comisiei. Consecințele pe care le va suporta Vlad Filat sunt conform legii din Republica Moldova”, este de părere geostrateul Dan Dungaciu.
”Ce se va întâmpla de aici înainte, cu direcția europeană a R. Moldova, rămâne un domeniu important. Premierul Valeriu Streleț rămâne consecvent promisiunilor de integrare europeană și principiilor europene. Acesta va rămâne în alianța pentru integrarea europeană și parcursul R. Moldova poate fi continuat. Dl. Streleț are de luat o decizie majoră.
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) trebuie să aleagă coalizarea cu Vlad Filat sau cu partidul pro-Europa. Premierul speră la menținerea PLDM în alianță pentru integrarea Europeană. Iar dacă lucrurile vor merge în aceeași direcție, există șansa, ca după încheierea mandatului președintelui Timofte, Streleț să fie ales președinte. Partidul comuniștilor va face un comproms cu Partidul pro-Europa și îi va da voturile”, a adăugat acesta.
”Acest eveniment care s-a întâmplat în R. Moldova este similar cu unul din România. Căderea unui fost premier va însemna începutul unei lupte împotriva corupției. Doborârea unui om extrem de influent la nivelul clasei politice din R. Moldova este un succes. Dar un succes de genul acesta are consecințe. Problema corupției este endemică. O să putem spera, pe fondul evenimentului de joi, să se deschidă o bătălie împotriva corupției, care să ducă la rezultatele care nu au fost scontate de cei care au declanșat-o.
Dacă vorbim de credibilitatea liderului Vlad Filat - după ce acesta a acceptat să colaboreze cu comuniștii a tăiat toate relațiile cu partidele democratice din Germania - este o naivitate să credem că în R. Moldova există alb și negru. Această luptă anticorupție începe cu ceva. Este de fapt o luptă care a început în 2013, o luptă care a început între partidul lui Filat și partidul lui Plahotniuc, care s-a încheiat cu un armistițiu”, a completat Dungaciu, cu privire la evenimentele care s-au produs joi în R. Moldova.
”Ideea de egalitate este o naivitate. Arestarea unui fost premier din România a fost de bun augur în R. Moldova. Bătălia impotriva coruptiei trebuia sa inceapa de undeva. Avem de-a face cu un alt tip de realitate, iar victimile nu sunt neaparat cele preconzate de cei care au deschis cutia pandorei. Fără să facem comparație între Romania si R. Moldova.
Ideea că o dată cu arestarea lui Vlad Filat s-a închis proiectul cu Uniunea Europeană este o enorma naivitate. Din pacate, Vlad Filat și-a pierdut o buna parte din creditarile internationale, pentru ca a fost parte la toate actiunile pe care R. Moldova le-a facut fara sa spuna nimic. Nu trebuie sa abordam foarte personalizat aceasta chestiune, pentru ca riscam sa nu atingem tinta reala a acestei povesti”, a încheiat profesorul.