"UE are nevoie să evolueze. Indiferent de rezultatul referendumului, o astfel de dezbatere ar fi fost necesară. După extinderea de la 15 la 28 de state membre, UE ar fi avut nevoie de o astfel de dezbatere, pentru că e clar că din punct de vedere instituţional nu poate funcţia cu 27-28 de state cum funcţiona cu 15", a spus premierul.
În privinţa perspectivelor economice pentru România după părăsirea UE de către Marea Britanie, Cioloş a spus că nu vor fi mari schimbări pe termen scurt, având în vedere că Marea Britanie nu este o ţintă a exporturilor şi importurilor româneşti.
"Pe termen scurt, impactul economic al acestui proces este gestionat. Pe termen mediu şi lung va depinde. Indiferent cum se va derula acest proces, şi Marea Britanie va avea interesul să rămână conectată la viaţa comună", a spus Cioloş
Prim-ministrul a dat noi asigurări că cetăţenii români din Marea Britanie nu vor avea de suferit în acest moment, regulile urmând să rămână neschimbate cel puţin doi ani de acum încolo, până la ieşirea de facto a Regatului Unit din UE. Mai mult, toate acele flexibilităţi acordate Marii Britanii de către liderii UE în privinţa imigranţilor şi asistenţei sociale pentru muncitorii comunitari nu se vor mai aplica acum, după referendumul de ieşire din Uniune.
Dacian Cioloş a argumentat că toate crizele succesive din ultima perioadă, de la cea economică şi financiară, la migraţie, precum şi alegerile din fiecare stat membru, au amânat dezbaterile necesare pe această temă, însă în acest moment ea "nu mai poate fi ocolită".
"Faptul că a avut loc referendumul arată că avem nevoie de această dezbatere, cum putem ameliora funcţionarea UE cu 27 de state membre, să clarificăm ce înseamnă suveranitatea statelor membre, cum e folosită delegarea suveranităţii, ce măsuri luăm ca deciziile UE să fie mai apropioate de aşteptările şi necesităţile cetăţenilor", a mai spus prim-ministrul.
În privinţa României, Cioloş a spus că este clar că "nu putem trăi mai bine în afara UE", iar de acest fapt "se vor convinge foarte repede" şi britanicii. "Cu cât eşti mai singur, cu atât eşti mai slab", a punctat el.
Şeful Executivului a precizat că liderii UE trebuie să înţeleagă acum că deciziile cu privire la evoluţiile şi viitorul Uniunii nu poate fi luate "în conclavuri", ci trebuie să ţină cont şi de ce vor cetăţenii.
Dacian Cioloş a spus însă că ieşirea Marii Britanii din UE s-ar putea dovedi o oportunitate pentru România.
"Cu siguranţă, momentele de criză, cum este acesta, sunt şi momente de noi oportunităţi", e spus el, explicând că acestea sunt în primul rând de natură economică, având în vedere mersul economiei româneşti şi valoarea ei pentru investitori.
Cioloş a spus însă că există şi oportunităţi "politice şi geostrategice". "În acest context de regândire a funcţionării UE, România, care s-a tot plâns că punctele de vedere pe care le are nu sunt suficient integrate şi ascultate la Bruxelles, acum vom avea oportunitatea să le susţinem", a spus premierul. El a adăugat că şi deţinerea de către România a preşedinţiei Consiliului UE va face ca ţara noastră să poată juca "un rol formal în redefinirea UE".