"Eram in Afganistan, vizitasem trupele, in drum spre casa am aflat (...) Numele nu imi spuneau nimic, am primit informatiile cand eram in avion, am ajuns acasa si au inceput masurile", a rememorat Traian Basescu momentul de debut al crizei jurnalistilor, din 2005, la Adevarul live.
Intrebat de ce sunt secretizate dosarele, fostul presedinte a explicat: "pentru ca arata un mod de operare".
"Desecretizarea inseamna sa se faca public modul cum structurile de securitate romanesti opereaza. Asa ceva nu face niciun stat. Nu sunt lucruri blamabile, sunt permise intr-o actiune nepermisa. Nu poti sa spui 'Stau sa vad daca imi aproba nu stiu cine' (...) Astfel de actiuni se fac cu un singur obiectiv: 'Serveste scopului de a-ti recupera cetatenii?", a adaugat fostul sef al statului.
Traian Basescu a recunoscut ca in timpul crizei rapirii jurnalistilor, in aprilie 2005, "s-au facut si erori de comunicare, inclusiv din partea mea", explicand ca motivul ar fi fost dorinta de a se gasi acel optim de informatii pe care sa-l primeasca si publicul, si presa.
"Daca cineva va analiza vreodata tot evenimentul in baza declaratiilor publice, specialistii vor constata si erori. Dar n-am avut nicio iesire publica pe care sa n-o corelez cu celula de criza de la Cotroceni", a precizat fostul presedinte.
Traian Basescu a subliniat ca singurul responsabil pentru criza rapirii jurnalistilor a fost Omar Hayssam. notează Ziare.com.
"Categoric da. Intai a planuit-o ca sa isi creeze conditii sa-i aduca, dupa care a pierdut de sub control tot procesul (...) In timp scurt, in cateva zile, s-a speriat de reactia autoritatilor romane, a vrut sa scape de problema si jurnalistii chiar au ajuns in mana unor teroristi fara mama, fara tata", a mai sustinut Traian Basescu.
Intrebat daca s-au platit bani pentru rascumpararea celor trei jurnalisti rapiti in Irak, Traian Basescu a replicat: "Exclus! S-au gasit alte formule".
Fostul sef al statului a precizat ca acela a fost si momentul in care l-a cunoscut pe Florian Coldea.
"A fost in misiunea din Irak cand s-a produs recuperarea ziaristilor, alaturi de echipa de la SIE. Era si cel mai mic in grad, pentru ca discutam de generali trimisi (...) Eu i-am dat misiunea, toata actiunea a fost condusa de mine, mi-am asumat-o politic. Era o operatiune dificila, nu erau reguli. Cum recuperam niste cetateni intr-o situatie de rapire? Acum, dupa acest eveniment, sunt. S-a inventat o procedura", a mai declarat fostul presedinte, precizand ca la momentul respectiv Florian Coldea era adjunctul brigazii antitero, "cu un grad foarte mic".