Legislaţia românească, în speţă Codul Penal şi Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, permite în momentul de faţă ca autorul unor fapte penale, cum este cazul unor agresiuni, să fie exonerat de faptele sale în condiţiile în care se ajunge la împăcarea părţilor. Mai exact, la articolul 199 al Codului Penal există prevederea că „împăcarea înlătură răspunderea penală“, ceea ce înseamnă că în condiţiile în care un membru al familiei e convins de un alt membru să renunţe la acuzaţii, nu mai are loc pedepsirea agresorului. Problematic e faptul că aceşti agresori pot pune presiune chiar pe victimele lor, în condiţiile în care sunt persoane apropiate.
Pentru a stopa astfel de cazuri sau cel puţin pentru a le remedia, în Parlament au fost depuse mai multe proiecte, unele discutabile, pentru schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte violenţa în familie, în special fiind vizată violenţa împotriva femeilor.
Varianta UDMR a pedepsirii violenţei domestice
La sfârşitul lunii iunie, la Camera Deputaţilor a fost depus un proiect pentru modificarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, de către Csép Éva Andrea, acesta fiind semnat de 68 de aleşi din mai multe partide.
„Amendamentele elaborate de UDMR prevăd posibilitatea ca autorităţile să emită pe loc ordinul de protecţie de urgenţă. Este un progres important faţă de legea actuală care stabileşte un interval de 72 de ore pentru eliberarea acestui ordin, timp în care persoana agresată poate fi oricând victima unor noi acte de violenţă“, afirma deputatul UDMR Csép Éva Andrea, după depunerea iniţiativei legislative.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte varianta UDMR, apare şi o prevedere discutabilă, aceeasta fiind legată de faptul că în cazul în care există o singură plângere penală în ceea ce priveşte un agresor, iar victima ajunge la împăcare cu aceasta, atunci acesta nu mai răspundă penal. „Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală doar în cazul primei sesizări sau plângeri penale de către victimă sau orice persoană care constată actul de violenţă“, scrie în proiectul redactat de deputatul UDMR.
Pe scurt, un soţ denunţat de soţie autorităţilor în ceea ce priveşte o posibilă agresiune va scăpa de sancţiuni sau răspundere penală dacă aceasta îşi retrage plângerea şi dacă el este la prima abatere consemnată în documente oficiale.