Întrevederea lui Antonescu cu oficialul american vine după vizita lui Hoyt Yee la Bucureşti, în 29 aprilie, unde a avut discuţii cu liderii politici la Ambasada SUA.
"Întâlnirea de la Departamentul de Stat a fost un excelent prilej pentru Crin Antonescu de a sublinia importanța creșterii prezenței militare americane în estul Europei și în mod special în România, în contextul crizei din Ucraina, ca o dovadă a angajamentului SUA față de aliații din zonă în materie de securitate, că spiritul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic rămâne la fel de puternic. În acest context, cei doi au exprimat necesitatea creșterii bugetelor alocate apărării la nivelul Europei, liderul liberal arătând că susține cu tărie creșterea rapidă, până în 2016, a bugetului MApN la nivelul a 2% din PIB. El a prezentat propunerea făcută ca toate partidele parlamentare să susțină această majorare și să-și asume că pe o perioadă de minim 5 ani cheltuielile militare nu vor fi diminuate”, se arată într-un comunicat al PNL remis marţi agenţiei MEDIAFAX.
De asemenea, un alt subiect al discuţiilor a vizat Republica Moldova şi aderarea sa la UE, fiind necesară susţinerea ţării vecine, iar "orice presiune politică sau economică din partea Federației Ruse fiind de neacceptat".
"Aceeași atitudine trebuie manifestată atât de UE, cât și de SUA și în ceea ce privește aspirațiile europene și euro-atlantice legitime ale Georgiei. Vremea sferelor de influență a trecut în Europa", a susţinut Antonescu.
Totodată, liderul PNL a transmis oficialului american că "parteneriatul strategic dintre România și SUA este pilonul de bază al politicii externe a României, alături de apartenența la NATO și UE".
"Dinamizarea cooperării în plan economic este o necesitate în viziunea liderului liberal, predictibilitatea și transparența fiind cereri legitime ale investitorilor străini. Crin Antonescu a ținut să sublinieze că nu se poate vorbi de un mediu încurajator pentru investițiile străine dacă nu avem un stat de drept puternic. Independența justiției și întărirea instituțiilor care luptă cu fenomenul corupției sunt semne ale unei democrații puternice și de aceea este necesar ca politicienii să susțină existența unor instituții performante, independente", se mai arată în comunicatul citat.
Asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia Hoyt Yee s-a aflat la Bucureşti, în 29 aprilie, pentru o vizită de rutină în regiune, informa Ambasada SUA.
"Asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia Hoyt Yee se află la Bucuresti în data de 29 aprilie 2014 pentru o vizită de rutină în regiune. El se întâlneşte cu diverşi lideri români pentru a discuta aspecte referitoare la relaţiile bilaterale şi parteneriatul strategic", anunţa Ambasada.
Hoyt Yee a avut o întâlnire cu liderii partidelor politice, la care au participat Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, celelalte formaţiuni, inclusiv PSD, fiind reprezentate la nivel de vicepreşedinte.