Cozmin Guşă a afirmat că trebuia să se facă un recurs la începutul eronat al Justiţiei, imediat după 1989, dar acest fapt nu a fost posibil, pentru că Ion Iliescu, cel care ar fi fost învinuit şi care ar fi avut de pierdut, era preşedintele ţării. Dacă s-ar fi făcut, Justiţia ar fi funcţionat altfel acum, nu pe baza complicităţilor sau cu dosare din arhiva SIPA prin care magistraţii sunt şantajaţi, a mai spus acesta:
"Faptul că am început prost nici nu ar fi atât de grav, dacă se făcea un recurs la acel început prost. Este greu să scapi de dictatură, dacă scapi. Uite-i pe cei din PSD, că se screm să scape de dictatura lui Dragnea. E greu, nu poţi.. Nu contează cum scapi, dacă scapi. Important este după ce te-ai aşezat şi ai scăpat, să faci recursul. Noi nu am vrut niciodată să facem recursul la acel început eronat din Justiţia românească post 1989, pentru că cel care ar fi pierdut şi fost invinuit pentru diverse treburi, se aşezase cu fundul, la propriu, pe România era Ion Iliescu. Şi ai lui. Ion Iliescu nu era el aşa un "macho" şi puternic, dar aparatul din jurul lui l-a ajutat să stea acolo. Dacă noi făceam recurs la minciuna Justiţiei din 1989, nu mai vorbesc acum de lovitura de stat, deşi suntem în decembrie şi suntem obişnuiţi să vorbim despre asta, dacă noi făceam recurs şi refăceam acel traseu, altfel ne aşezam în Justiţie, nu pe baza complicităţilor, nu cu dosarele din arhiva SIPA cu care şantajăm magistraţii, procurorii".
Acesta a mai explicat că există patru oameni politici responsabili de eşecul din Justiţie. Cele patru scanduri ale coşciugului Justiţiei, potrivit lui Guşă, doi preşedinţi şi doi prim-miniştri: Iliescu, Năstase, Băsescu şi Ponta. În opinia sa, Ponta şi Năastase având pregătire juridică superioară:
"Deci asta a fost o treabă care ne-a afectat pe termen lung şi am dat exemple cu cei patru mari oameni politici, mari prin funcţie, care sunt responsabili, cele patru scânduri ale coşciugului Justiţiei, doi preşedinţi şi doi prim-miniştri care ar fi avut posibilitatea să repare treaba asta din Justiţie, să implementeze un sistem de Justiţie potrivit pentru poporul român, că trebuie să îl gândeşti, trebuie să fie potrivit poporului, şi avem oameni care să gândească asta. Dar nu a existat această preocupare. Şi atunci vorbim de Iliescu, Băsescu, Năstase şi Ponta. Ultimii doi ca prim-miniştri cu forţă, dar şi cu pregătire juridică. Năstase, într-o ligă superioară, iar Ponta, să spunem în divizia A, să zicem. El (n.r Ponta) nu este prost, are alte defecte, dar cunoştinţe juridice are. Ceilalţi doi, fără pregătire în Justiţie, dar cu mari probleme şi complicităţi care să îi ajute să supravieţuiască şi post-preşedinţie. Atât Iliescu, cât şi Băsescu", mai explicat Guşă.
Totodată, Cozmin Guşă a ţinut în mod deosebit să sublinieze că România a involuat după 1989 din cauza Justiţiei care nu a penalizat excesele şi nu din cauza deciziilor economice proaste. Spre exemplu, Justiţia nu i-a tras la răspundere pe investitorii străini care nu şi-au respectat contractele post-privatizare, prin care ar fi trebuit să angajeze mai mulţi oameni sau să facă anumite investiţii:
"Acest sistem din Justiţie, atat de pervers, care a pus bazele involuţiei României, noi nu am involuat atat de rău din cauza deciziilor economice proaste luate, alea se pot rezolva, coordona, remedia. Ci a Justiţiei care nu a penalizat excesele. Noi nu am avut o Justiţie care să penalizeze contractele post-privatizare nerespectate de cei care au privatizat pe doi bani! Justiţie trebuia să spună: "Alo, domnule investitor din Austria, America, Franţa, Germania, Austria, ai o problemă. Nu ai respectat contractele post-privatizare. Nu ai făcut investiţiile alea, nu ai angajat oameni! Înapoi!".
"Justiţia nu a fost de pază!", a mai punctat Cozmin Guşă.