"Dacă este să comentez strict felul şi conţinutul a ceea ce a spus domnul Klaus Iohannis, pot să recunosc că a fost egal cu stilul său şi cu ceea ce doreşte să imprime în viaţa publică românească, adică nişte cereri bazate pe lege, pe principii, o atitudine mai serioasa, mai politicoasă. Dar cred că ne este foarte greu, mai ales celor din mass media, să ne obişnuim cu o atitudine civilizată, asa cum a avut Klaus Iohannis azi", a declarat Cozmin Guşă.
"Dacă este să comentez de-a dreptul nevoile politice ale preşedintelui, ele sunt unele majore. În ciuda faptului că în urmă cu aproape un an Klaus Iohannis venea pe un val popular, declanşat spontan, din zona celor care până atunci erau nehotărâţi să voteze, dar în urma pericolului reprezentat de baronii din spatele lui Ponta, s-au gândit să îl valideze pe un om care pare mai mult om, decât politic, şi aşa a ajuns domnul Iohannis preşedinte. Numai că atunci când eşti preşedinte trebuie să ai unele necesare pentru a-ţi putea impune voinţa sau strategia pe care o ai şi, din nefericire pentru domnul Iohannis, atât la nivelul consilierilor dânsului, cât şi la nivelul unei majorităţi politice care să te susţină în demersul tău, ai nevoie să îţi poţi exercita mandatul popular prin decizii implementate în plan administrativ sau parlamentar. Asta domnul Iohannis nu are pentru că, din nefericire pentru dânsul, PNL este un proiect extrem de neinteresant şi pentru public, nu se coagulează, a rămas scindat între vechiul PNL şi vechiul PDL cu pericolul de a fi racolaţi foarte mulţi pedelişti de gălăgiosul Traian Băsescu. În aceste condiţii, prin ce a făcut în seara asta, Klaus Iohannis şi-a asumat un gest... Pe româneşte, nu l-a înjurat de mamă pe Gabi Oprea, pentru că nici nu avea motive, dar a vorbit despre un lucru important pentru un om politic apropo de comunicarea unui lider politic în situaţii de criză, care face parte din fişa postului. Acum, că această comunicare este deficitară la toţi membrii guvernului Ponta, de la prietenul interlopilor, Orlando Teodorescu, la ceilalţi care niciodată nu răspund, până la Victor Ponta însusi, care îşi permite să facă mereu glumiţe când trebuie să dea socoteală, e altă poveste. Ce este cu aspect de telenovelă politică, este faptul că preşedintele, de data asta, a ales să îl penalizeze foarte dur, public, pe cel care a fost cel mai apropiat colaborator al său din guvernul Ponta, alături de care domnul Iohannis a putut să impună atât şefii serviciilor secrete - în primul rând pe domnul Eduard Hellvig, cât şi pe Mihai Răzvan Ungureanu -, dar mai ales strategia naţională de securitate", a adăugat el.
Consultantul politic a amintit ca preşedintele Iohannis "pe toate le-a făcut doar cu sprijinul UNPR şi al lui Gabriel Oprea, în condiţiile unei opoziţii foarte dure din partea PSD-ului şi a lui Ponta".
"Şi totuşi, domnul Iohannis a preferat în acest moment de criză a dânsului ca preşedinte, în condiţiile în care nu are sprijin de la PNL, să despartă apele şi să îl sacrifice public pe cel care i-a fost cel mai apropiat şi fidel, ceea ce pentru Oprea poate fi frustrant. Dar cred că Gabi Oprea este un tip vaccinat din punct de vedere politic şi înţelege ceea ce se întâmplă. Pentru că, repet, să îl penalizezi pe Gabi Oprea pentru comunicareâ cerându-i demisia poate fi corect să îl penalizeze, dar e mult atunci când restul Guvernului, de la Victor Ponta în jos, sunt atât de incosistenţi, incorecţi şi atât de mimetici. Consecinţa poate să fie destabilizare coaliţiei, dar asta se va întâmpla în funcţie de ce va răspunde Oprea. Klaus Iohannis face ceea ce poate şi ce îi permite acest context politic în care echipa sa de la Cotroceni este total inactivă, plus cu problemele de imagine respective, iar echipa sa din Parlament este impotentă în a coagula o majoritate care să îi ofere preşedintelui posibilitatea chiar să acţioneze. (...) Repet, azi a dorit să separe apele dintr-o nevoie maximală de a nu fi un preşedinte luat în derâdere. Eu nu cred că Iohannis şi-a asumat mandatele de preşedinte ca să fie luat în derâdere", a mai precizat Guşă.
În opinia consultantului politic Cozmin Guşă, în continuare există două scenarii politice.
"Dacă Gabriel Oprea va reacţiona şi va accepta cererea lui Iohannis de a demisiona, se întâmplă două lucruri. Primul: îl va trata egal cu atitudinea lui faţă de preşedintele Iohannis şi pe cererile pe care Iohannis le face, dar în acelaşi timp îl va văduvi de potenţialul administrativ care îi permite în aceste vremuri să-şi ţină partidul unit şi să poată să fie util la nivel parlamentar, cu toţi acei parlamentari mai mult sau mai puţini îndoielnici, şi să reuşească să stabilească un echilibru. În plan personal ar câştiga, apropo de consecvenţa sa, dar foarte greu va mai ajunge vreodată într-o postură de putere în actualul context politic", a explicat el.
"În celălalt plan, dacă ar demisiona, ar pierde, pentru că în mod evident un partid strâns aşa cum a reuşit Gabi Oprea să-l strângă şi fără să poată să pună deocamdată lipiciul necesar, s-ar putea răspândi foarte repede şi ghici cine ar fi principalul beneficiar? Exact cel care se agită public de ceva vreme şi doreşte să devină liderul opoziţiei, şi anume Traian Băsescu, care (...) stă la pescuit să poată să îşi facă util brandul personal. Un scenariu mai credibil pe care îl văd în acest moment, în care Gabi Oprea nu va demisiona, atunci, fără să fie o ruptură esenţială faţă de politica lui Iohannis, mai degrabă cred că dacă nu va demisiona va rămâne legat de politica lui Iohannis tocmai ca să nu genereze conflicte, tot jocul se va muta în mijlocul coaliţiei de guvernare şi el va privi viitorul prim ministrul. Din această cerere a lui Klaus Iohannis, este evident că la nivelul coaliţiei de gurnare se vorbeşte doar de numele viitorului prim ministru, în condiţiile în care e evident că Victor Ponta nu mai e un premier pe placul lui Dragnea şi a majorităţii partidului. Aici, de abia, jocul lui Gabi Oprea este sofisticat şi alegerea lui este una cam în felul următor: rămân în actuala coaliţie şi îl susţin pe Victro Ponta şi risc să mă fac de râs şi să mă scufund în fel de fel de scandaluri împreună cu Victor Ponta sau nu demisionez, rămân în actuala coaliţie, ca să dau un semn că pentru mine este importantă reformarea României, particip la descăunarea lui Ponta în calitatea lui de prim ministru trimis în judecată, decredibilizat şi fără sprijinul partidului, şi încercăm să facem o guvernare extrem de consecventă până la finalul mandatului nostru din 2016, demonstrând astfel că cererea - nu extrem de corozivă a lui Klaus Iohannis - la adresa demisie mele nu a avut obiect. Doar în acest fel cred că Gabriel Oprea - dacă nu demisionează - ar reuşi să recupereze în plan public ceea ce a pierdut în aceste săptămân, dacă într-o înţelegere cu Liviu Dragnea ar putea să schimbe premierul şi pe acest 'domn' Victor Ponta, care a început din nou să fie foarte obraznic", a completat Guşă.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă, că l-a "sfătuit" pe vicepremierul Gabriel Oprea să demisioneze, pe motivul "proastei gestionări a crizei" apărute ca urmare a accidentului în care poliţistul Cosmin Gigină şi-a pierdut viaţa.
Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit marţi, 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Poliţistul în vârstă de 28 de ani asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.
Gigină a fost înmormântat cu onoruri militare, în prezenţa a sute de colegi îmbrăcaţi în uniforme.