"Geopolitica se ocupă cu treburile care nu sunt date la ştiri, cu negocierile discrete în virtutea cărora se hotărăsc proiecte care decid soarta ţărilor. Şi aşa trebuie să fie. Noi la începutul anilor 90, tocmai pentru ca să marcăm frontiera într-un mod consisent, trebuia să facem această reunificare. Sigur, Ion Iliescu a împiedicat-o mult timp, a avut legătură cu schimbarea de decizie a ruşilor care erau într-o perioadă nu prea fericită, desfiinţarea URSS-ului, un Boris Elţîn mult mai puţin atent la ceea ce se întâmpla, aburii alcoolului şi alte lucruri... Eu am început să mă ocup de acest proiect în 2001, când eram secretar general la PSD şi am înţeles de la partea americană şi apoi am avut confirmare şi din partea rusă că acest proiect poate să fie viabil", a explicat Cozmin Guşă.
Conform acestuia, au fost câţiva geopoliticieni ruşi şi americani care au generat o idee la începutul anilor 2000 legată de această reunificare, prin cedarea Transnistriei către zona post-sovietică şi alipirea Moldovei la România. "Nu am avut succes atunci, am făcut nenumărate vizite, nu doar la Chişinău şi Moscova şi la Washington, a existat obtuzitate, pentru că Iliescu era preşedintele României", a mai spus consultantul politic.
"Eu din 2003 până acum două zile când am publicat articolul despre unificarea Moldovei cu România nu am mai vorbit despre proiectul ăsta pentru că mi-am dat seama că el este blocat", a completat Cozmin Guşă.
"Treburile au luat acum o altă turnură, şi nu doar România, nu doar Moldova, ci regiunea are nevoie de un proiect geo-politic major care să facă posibile negocierile. Lucruri stau aşa: România în parteneriat strategic, din postura de euro-atlantică cu Statele, dar fără proiect geopolitic. Moldova, un stat semi-eşuat din punct de vedere economic şi nu numai, cu cetăţeni abuzaţi, nervoşi, care nici măcar nu au statutul de cetăţeni şi o Rusie care nu are proiect pentru Moldova, doar o ţine în şah şi se vede treaba asta. Este un blocaj. Şi de la Washington şi de la Moscova. În plus, există dorinţa Germaniei de a juca la frontiera UE şi a NATO dar nici eu nu au proiect. Cine ar trebuie să deseneze acest proiect în aşa fel încât zona să se doblocheze pentru că este blocată din punct de vedere geo-politic? În afară de înjurăturile lui Rogozin privind scutul de la Deveselu, în rest nu se întâmplă nimic. Avem discuţii legate de achiziţia de avioane, de nave şi aşa mai departe, dar ele nu sunt consistente în lipsa proiectului. Atunci, am făcut această descriere, că România, politicienii români ar putea să pună pe harta discuţiile discrete, dar nu secrete, un astfel de proiect prin care să ne asumăm construirea unei frontiere ca o zonă de negociere între toate forţele geo-politice implicate pentru că noi aici vorbim în felul următor: vorbim de Statele Unite, care au un parteneriat solid cu România, corect din punctul nostru de vedere, dar au mari probleme cu statele grupului de la Vişegrad care de multe ori semnalizează către Moscova. Este foarte complicat. Oameni care nici în Uniunea Europeană nu mai respectă regulile. Deci, pe de o partea avem Statele Unite cu această problemă majoră, apoi avem Rusia şi tot ce înseamnă euro-asiatismul care include şi China, care ar dori în baza potenţialulul economic al Chinei, energetic al Rusiei, militar al Rusiei şi al Chinei să se extindă către centrul Europei", a detaliat Cozmin Guşă, explicând că, fără un proiect de succes şi fără o strategie geo-economică, nu se poate face acest lucru.
"Şi, în fine, avem Germania care s-a gripat. De ce? Pentru că proiectul condus de această ţară, proiectul Uniunii Europene astăzi nu mai pare viabil decât pentru două state: pentru Germania şi pentru Franţa, ceea ce ridică o mare de nemulţumirie în interiorul UE. Prin acest proiect de unificare toată lumea ar putea să fie mulţumită: Statele Unite, din punct de vedere militar, Germania din punct de vedere economic, China din punct de vedere economic, Rusia, că nu s-ar mai simţi atât de ameninţată, pentru că vedem că graniţa s-a mutat tot mai apropate de Moscova, ceea ce pe cei de la Kremlin, în frunte cu Putin, îi nelinişteşte. Oamenii, când sunt neliniştiţi încearcă să îşi genereze prosperitate şi încearcă să îşi bage băţul la spiţe în aşa fel încât să nimic să nu se întâmple. Cine e principalul perdant? România. Pentru că în România nu se întâmplă proiecte", a mai afirmat consultantul politic.
Cozmin Guşă a mai precizat că România are o creştere economică, însă de avans nu beneficiează cetăţenii ţării noastre. "Noi avem o creştere economică, s-a tot dezbătut zilele trecute, dar această creştere economică trebuie să se înţeleagă că este o creştere economică reală însă contabilă în România, de care nu beneficiează cetăţeanul român, ci cetăţeanul european, unde corporaţia, multinaţională, cum s-o numi ea, externalizează profitul şi aduce beneficii acelui stat, că e Germania, că e Franţa, Austria, Italia. Deci, noi tot timpul trebuie să fim atenţi să traducem această creştere economică aşa cum este ea: nebenefică pentru români, extrem de benefică pentru statele ale căror corporaţii uzucfructează potenţialul nostru geo-economic. Ce înseamnă acest lucru? Că sunt unii care folosesc piaţa românească ca să genereze profit în dauna bunăstării românilor", a explicat constultantul politic.
"Se va întâmpla acest lucru până când România nu are curajul să deseneze un proiect care să îl conducă în baza anagajamentelor pe care şi le ia în faţa partenerilor din NATO şi Uniunea Europeană, Statele Unite, respectiv Germania, şi în faţa altor parteneri care dacă ne uităm foarte bine vin din eurasia care în jurul nostru, mă refer la China, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Polonia, au marcat locul prin investiţii foarte mari, productive, nu doar prin investiţii de portofoliul", a completat Cozmin Guşă.
Acesta a mai spus că acest proiect este unul pe care şi-l asumă ca şi gândire. "Pe mine nu mă mai interesează politica şi nu o să mai fac politică, dar mi-l asum ca şi gândire şi l-am pus în dezbatere pe care să îl dezbată oamenii pe care i-am ales. Noi la televizor nu facem altceva decât să propunem nişte idei pe care să le dezbată şi mai apoi să le accepte, să le refuze, să le modifice pentru că disperare văzută pe stradă în toate oraşele României este una destul de clară care i-ar trebui să îi apese. Pe mine mă apasă. Eu apar foarte rar în public, tocmai pentru că nu mai suport presiunea publică a unor oameni dezamăgiţi care nu văd un drum, iar România nu va avea drum pe strategia lui Băsescu. România va avea un drum doar dacă va desena un proiect de relevanţă pentru partenerii mari, pentru hegemoni, cum se numesc în limbaj geo-politic, un proiect care să conteze", a declarat consultantul Politic.
Potrivit lui Cozmin Guşă, acest proiect ar conta pentru că Trump şi Putin se prefac că se războiesc, aşa cum s-a prefăcut şi Obama în ultima parte a mandatului. "Dar, au nevoie de punţi de legătură, de punţi de înţelegere pe care să le creeze în zonele foarte fierbinţi. Cea mai fierbinte zonă este, desigur, în Asia, în Marea Chinei de Sud, unde acolo se discută pe avioane, de portavioane, de foarte multe resurse, unde intră şi China ca şi actor, este organizaţia de la Shanghai, dar cea mai relevantă, cea mai istorică frontieră fierbinte este pe Prut, pentru că acolo se întâlnesc două imperii: imperiul euro-altantic, cu hegemon Statele Unite, dublate de Germania şi celelalt imperiu, euro-asiatic, cu conducător militar Rusia şi China, conducător economic. Noi suntem exact aici. Cât de slabi să fim să nu ştim să contruim un proiect în care să fim de folos, iar el să se transforme în beneficii economice, de respect", a spus acesta.
Consultantul politic mai consideră că Moldova trebuie salvată, pentru că nu se simte bine în situaţia actuală. "Moldova este un stat cu o conducere din umbră, cu o democraţie inexistentă, netransparent, care nu poate să fie partener de discuţie. Moldova este folosită, înspre sărăcia amărâţilor de acolo. Eu am stat la Chişinău în 2010 şi cunosc bine: şi ei au nevoie de o soluţie de salvare, nu pot să stea tot timpul ca o minge de ping-pong pentru că ei nu sunt solvabili din punct de vedere macroeconomic, eu nu au capabilitatea internă de a-şi întreţine poporul, ei depind de granturile de pre-aderare, de finanţările României, pe pieţele unde le dă Rusia să îşi desfacă mărfurile. Ei nu au portanţă economică. Iar treaba asta fără prea multe pasiune, dar cu multă raţiune, noi am putea să o rezolvăm. Ar fi un proiect mare, de importanţă cel puţin europeană pentru că aici se mai deschide o discuţie. Noi suntem în Europa în următoarea situaţie: Germania care este liderul nostru, liderul formal, informal, cum vrem să îl luăm, are, în primul rând, o problemă de dependenţă energetică de Rusia. În al doilea rând, are un sistem interbancar pe relaţia Rusia foarte bine conectat şi corelat şi, trei, are foarte mulţi decidenţi care pot fi şantejaţi de către fostul KGB. Şi atunci, euro-atlantismul pe care ar putea să îl evoce, merge la televizor, dar în realitatea se zdruncină puternic", a mai explicat Cozmin Guşă.
"Proiectul România + Moldova = România ar fi un colac de salvare pentru geo-politica germană care nu mai este foarte credibilă. Până acum Germania părea liderul Uniunii Europene, total dedicat democraţiei, treburile se văd, iar Germania a devenit din nou mercantilă. Germania a suferit două războie mondiale tocmai din cauza mercantilismului, au dorit să se gospodărească în dauna altora, după aceea au devenit foarte democraţi, dar acum fiind total dependenţi de exporturile lor şi dependenţi energetic de exporturile Rusiei, ei au dat pe faţă foarte multe lucruri, de aici şi enervarea lui Trump care acum începe să înveţe politica mare, după ce a ajuns preşedinte", a spus acesta.
"Deci lumea traversează un context foarte complicat în care Statele Unite, devenind extrem de naţionaliste, sub mandatul lui Trump, trebuie să se reinventeze nu în poziţia de hegemon mondial, pentru că asta s-a terminat, ci în poziţia de forţă dominantă majoră, Rusia tebuie să iasă din marasmul economic care este rezolvat doar prin vânzare de energie şi de resurse, care nu este o soluţie foarte bună, Germania trebuie să se hotărască care este balanţa între mercantilism, lăcomie economică industrială şi democraţia, iar China, care în câţiva ani de zile va deveni statistic, de iure, economia numărul 1 a lumii. Nimeni nu poate să oprească galopul Chinei...Lumea nu mai este aşa cum am învăţat-o noi acum 15-20 de ani, lumea s-a modificat, iar noi avem această şansă să oferim un proiect, nu mare, dar relevant în jurul căruia aceste forţe mari să începe să fie interesate. De ce? Pentru că este vorba de frontiere. Ce se va întâmpla? Dacă vor fi interesate vor apărea proiecte economice, de relaţionare, idei, altfel va fi discutat inclusiv drumul mătăsii. Şi noi ne vom puteam dovedi utili. Pentru că România nu a avut succes nu pentru că are oameni proşti, dovadă exodul creierelor din România. România nu a avut succes pentru că nu s-a dovedit utilă marilor proiecte", a detaliat acesta
Conform consultantului politic, Ungaria are un potenţial mai mic, însă s-a dovedit utilă.
"În diversele momente de după '98, Ungaria s-a dovedit utilă şi a fost iertată de atâtea ori din acest motiv. A avut lideri care şi-au dus naţiunea într-un proiect care părea interesant. Nu ţine mult chestia asta pentru că o naţiune, o ţară, un stat fără forţă relevantă joacă conjuctural. România are forţă relevantă, însă nu o jucăm", a explicat acesta.
Cozmin Guşă a mai spus România a avut neşansa ca după 1989 să avem preşedinţi mediocri, începând cu Ion Iliescu. "Dictatura mediocrităţii înseamnă că atunci când un mediocru care are ştiinţa jocului ajunge într-o zonă de putere el face următorul gest: pune mâinile în lateral şi nimeni nu mai poate să treacă de mediocritatea lui. Adică toţi cei care vor fi promovaţi sunt până acolo, până la mediocritatea lui. Un mediocru nu are curajul să iasă la bătaie, îşi păstrează funcţia, dar nu îşi respectă fişa postului, pentru că fişa postului unei lider înseamnă să încerci să promovezi oameni şi idei care sunt peste tine. Aşa devine progres. Iar România astăzi, în actualul stadiu în care suntem din punct de vedere politic şi economic, nu se mai poate dezvolta. În lipsa unui proiect major care să ne repună pe hartă nu se mai poate dezvolta pentru că şi-a distrus capacitatea de producţie, şi-a amanetat pieţele de consum corporaţiilor multinaţionale, pentru că are o clasă politică calamitată, nu mai avem posibilitatea unor lideri politici care să genereze idei şi proiecte. Dacă toţi suntem conştienţi că dezvoltarea noastră s-a blocat trebuie să facem ceva, să încercăm să scoatem un proiect pe care ni-l oferă oportunitatea momentului. S-ar putea ca proiectul acesta, anul viitor să nu mai fie valabil. S-ar putea ca alţii să contruiască altceva, în altă parte, tocmai pe această graniţă a post-sovietismului şi nu vom mai fi relevanţi. Astăzi avem avantajul că împreună cu Moldova şi cu acces la Marea Neagră putem să devenim un pivot geo-politic în jurul căruia să graviteze nişte strategii şi soluţii pentru starea din partea asta de lume care fierbe", a explicat Cozmin Guşă.