"Ce înseamnă alegerile într-un tur de scrutin? Înseamnă, de fapt, rămânerea în mare măsură la conducerea administraţiei locale a aceloraşi primari care - după cum vedem ritmul în care DNA-ul demonstrează necinstea lor - pe durata mandatelor lor au devalizat fără discernământ bugetele locale. Dacă vorbim despre ceva, vorbim că alegerile doar într-un tur înseamnă rămânerea la putere într-o mare măsură a baronilor locali. Cei de la centru bineînţeles că sunt foarte interesaţi ca baronii locali să rămână la putere, pentru că ei sprijină puterea centrală, exact acest joc cu baronii locali care îi deranjează pe dânşii o dată pe an, la alcătuirea bugetului, în aşa fel încât alocările să fie corespunzătoare - să poate fi devalizate corespunzător în plan local şi apoi din patru în patru ani la alegeri. În rest, domnii din conducerea centrală a partidelor nu prea au treabă cu baronii locali, ba chiar îi ignoră. De aceea este această agitaţie şi din acest motiv Liviu Dragnea insistă pe alegeri într-un singur tur, care, dacă urmărim fenomenul Colectiv sau toate sondajele de opinie, nu corespund dezideratelor românilor. Aceştia, în proporţie majoritară, doresc schimbarea clasei politice", a explicat Cozmin Guşă la Realitatea TV.
"Această clasă politică nu se poate schimba decât prin alegeri în două tururi, în aşa fel încât şi oameni din partide noi, şi oameni din partide mici, şi independeţi să poată să acceadă în turul doi, iar în turul doi, cu sprijinul altora, să învingă baronii locali. Lupta este practic împotriva baronilor locali şi nu se poate duce decât prin alegeri în două tururi", a subliniat consultantul politic.
Consultantul politic a înaintat şi un scenariu: "Dragnea zice că boicotează - foarte bine, este dreptul dânsului dacă partidul este de acord. Domnul Oprea probabil se va alătura, e şi dreptul dânsului. Poate şi domnul Tăriceanu se va alătura, este şi dreptul dânsului şi al partidului dânsului. Foarte bine, să participe la alegeri celelalte partide. Nu este nicio dramă, în condiţiile în care eu nu am văzut niciodată, nici pe durata ultimei guvernării a PSD-UNPR-ALDE, spre exemplu, nici la căderea guvernului Ponta, că au ieşit românii în stradă disperaţi să strige 'Ponta, te iubim!'. Deci, dacă vor să rămână acasă domnii de la PSD, UNPR şi ALDE sunt bineveniţi, nu cred că se supără românii. Atunci, restul partidelor îşi vor împărţi portofoliile".
Referitor la avertismentul preşedintelui PSD, Guşă a arătat că acesta este "o ameninţare total falsă, nebazată pe principii sau pe realităţi".
"Această văicăreală a lui Liviu Dragnea şi ai săi este cu totul falsă şi nu are nicio legătură cu democraţia. Deci, dacă vor să boicoteze, să rămână acasă. Este un gest semisinucigaş al lui Dragnea, dar nu are ce face pentru că are mari presiuni. (...) Deocamdată, Dragnea pare un iepure fricos de aceste alegeri în două tururi, iar partidul lui pare un partid lipsit de forţă, cum ar trebui să fie după guvernarea dezastruoasă a lui Ponta. Deci, Dragnea nu face decât să-şi arate frica prin aceste lucruri pe care le face", a precizat el.
GUŞĂ: "Cioloş are un mare examen în faţa lui"
În ceea ce-l priveşte pe Dacian Cioloş, Guşă a arătat că premierul are o misiune extrem de importantă în acest an şi că nu trebuie să cedeze presiunilor şi falselor ameninţări precum cele făcute de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
"Cel care ar trebui să se întrebe în primul rând ce vrea poporul este Dacian Cioloş. În acest moment, Cioloş are un mare examen în faţa lui. El trebuie să înţeleagă că una dintre misiunile pe care le are este să sprijine în cursul anului electoral schimbarea actualei clasei politice, şi nu de a administra în continuare, după 2016, tot cu actuala clasă politică. (...) Cioloş trebuie să înţeleagă de ce ajuns premier: nu pentru că l-a propus PSD-ul lui Dragnea sau PNL-ul lui Blaga şi al lui Gorghiu, ci pentru că strada a dorit un guvern de tehnocraţi. El a fost nominalizat de către Klaus Iohannis, care într-un mod foarte explicit a spus zilele trecute că această soluţie a votului în două tururi este soluţia de urmat pentru a da satisfacţie societăţii româneşti. Deci, nu văd de unde gândirea şi răzgândirea atât a lui Dacian Cioloş, cât şi a altora. Nu avem de-a face cu niciun joc nedemocratic, iar dacă cei dintr-un partid ros de corupţie, precum este PSD, încep să ne vorbească despre respectarea legii, cred că trebuie să ne punem mâinile la urechi", a subliniat consultantul politic Cozmin Guşă, în cele din urmă.