Consultantul politic Cozmin Guşă a explicat, la Realitatea TV, care sunt consecinţele cazului Alina Bica şi cine va avea de câştigat sau de pierdut în urma dosarului.
"Este un eveniment cu impact european, despre care în mod sigur, azi, presa internaţională va scrie. Semnificaţiile lui însă sunt mai importante pentru români şi pentru felul în care evoluează de acum înainte anumite proceduri şi aici, cred că ar trebui să dăm nişte explicaţii. Mai demult, când eram mai tânăr, am avut şansa să mi se organizeze o vizită în SUA, în care de-alungul a câteva luni, am încercat să înţeleg sistemul. Printre vizitele şi discuţiile pe care le-am avut a fost una cu şeful Poliţiei din New York. Deasupra biroului său, omul avea pe perete o zicere, care în limba română suna aşa: "Nu există trafic de droguri fără poliţişti corupţi". Toată lumea care îl vizita vedea că deviza sa de pe perete practic acuza sistemul pe care îl conducea. Tot aşa, şi în România ca şi oriunde în lume, putem spune că nu poate să existe corupţie endemică fără corupţia statului şi nu pot să existe tunuri majore fără complicitatea unor persoane din stat. Şi evenimentul de ieri, care şi azi e în desfăşurare, practic ne indică cu precizie acest lucru şi indică cetăţenilor că există explicaţii în interiorul instituţiilor statului pentru corupţia endemică care a înflorit la noi. Aşa cum românii au învăţat foarte mult timp să nu se mai mire atunci când aud despre corupţie, la fel, de o vreme, au învăţat să nu se mai mire atunci când aud despre o arestare. Nu e bine: nici că nu ne-am mai mirat de corupţie, nici că nu ne mai mirăm foarte tare de arestări, dar probabil e o problemă de educaţie", a observat Cozmin Guşă.
Consultantul politic spune că DNA este puternic credibilizat în urma acestui caz, inclusiv din punctul de vedere al relaţiei instituţionale cu SRI.
"Cifrele şi faptele din acest dosar sunt ameţitoare, iar ce am văzut aseară în emisiunea lui Rareş Bogdan la Jocuri de Putere, doar aşa la repezeală, într-o oră şi ceva, ei bine, asta deja cred că va mira pe oricine, pe măsură ce lucrurile vor fi aflate. Din punct de vedere al consecinţelor, la nivelul instituţiilor statului, în mod paradoxal, vorbim despre decredibilizarea unei persoane de la vârful DIICOT-ului, indiferent unde vor duce discuţiile, indiferent dacă Alina Bica va fi arestată. Dar pe de altă parte, dacă faptele se vor verifica, cealaltă a Parchetului, respectiv DNA se credibilizează puternic şi din punct de vedere al relaţiei instituţionale cu SRI. Pentru că vedeţi că de fiecare dată când au fost scandalurile cele mai mari, victoria în lupta anticorupţie a fost a acestui binom DNA-SRI, care, din anumite puncte de vedere, ajută la retrasarea unei coloane predictibile şi dure a statului român, coloană pe care după cum ştim cu toţii dispăruse şi ne tot plângem de 10-15 ani că nu o mai vedem. Sigur, aceată rearanjare a coloanei nu se poate face, aşa cum se întâmplă şi în medicină, decât cu rupturi, cu asemenea evenimente care multora le îngheaţă sângele în vine şi sigur, ca de ficare dată, va da naştere la excese. Aşa cum legea amnistiei şi graţierii a fost promovată excesiv şi în oglindă la ofensiva DNA şi a justiţiei împotriva unor corupţi din politică şi aşa cum tot excesiv a fost îngropată - nu o să înţeleg niciodată, aştept explicaţii de la Ponta, pentru că era emblema lor şi era baza unor angajamente pe care le-a avut, nu pot să îţi schimbi şi deciziile şi discuţiile şi tot", a spus Guşă.
Vorbind despre responsabilitatea privind numirea Alinei Bica la vârful DIICOT, Cozmin Guşă a făcut referire la pactul de coabitare dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta.
"Să vedem dacă s-au interesat sau nu (cu privire la trecutul Alinei Bica), ăsta e un răspuns pe care cei implicaţi în acest proces, respectiv furnizorii de informaţii şi beneficiarii, persoanele decidente, trebuie să îl dea. Şi probabil în funcţie de legalitatea publicării acestui răspuns vom afla sau nu. Acel pact de coabitare făcut la repezeală a dat naştere şi la asemenea evenimente în care anumite persoane s-au strecurat. Dacă vă aduceţi aminte de discuţiile nesfârşite legate şi de domnul Niţu, care am văzut că a avut poziţii publice legate şi de doamna Bica, parţial, în acea perioadă, ne dăm seama că au fost numite ca urmare a pactului de coabitare, care a venit dintr-o disperare pozitivă a şefului statului, care era speriat de tăvălugul parlamentar al majorităţii controlate de către baroni şi trebuia să cadă la o înţelegere cu primul-ministru pentru ca să dea credibilitate actului de guvernare în faţa partenerilor externi, dar în primul rând în faţa aliatului strategic, SUA. Această disperare pozitivă a lui Băsescu a rezolvat o problemă. Pe de altă parte, am avut lăcomia lui Ponta, în calitate de fost procuror, ca în baza pactului de coabitare, să îşi poată numi la rîndul său apropiaţi în justiţie, lucru de care s-a vorbit atunci. Dacă ar fi fost mai puţin lacom în a avea influenţă în justiţie şi nouă ne-ar fi fost mai bine şi probabil şi lui Victor Ponta, pentru că ar fi demonstrat în faţa celor care ştiu aceste dedesubturi că este mai responsabil în postura sa de bărbat de stat. Şi principala consecinţă politică, în urma acestor discuţii, va fi legată inclusiv de cei doi care au semnat pactul de coabitare. În cazul preşedintelui Băsescu această discuţie ar putea să fie una pozitivă, pentru că Traian Băsescu a fost tot timpul acuzat că el controlează sistemul şi uite că în ultima vreme, chiar oameni care au fost consideraţi ca fiind ai lui Băsescu au avut probleme, iar dacă Băsescu era dominant şi controla acest sistem aşa cum era acuzat de baroni, poate că oamenii consideraţi ai lui Băsescu, din sistem nu ar fi păţit nimic, dar acest lucru nu s-a întâmplat", a spus Guşă.
"Victor Ponta va avea la rândul său de decontat, să vedem când va începe să vorbească, pentru că deocamdată, aşa cum vorbeam duminică seara, l-a cam lovit trenul pe Victor Ponta şi probabil că nu mai zice nimic. Un beneficiar net al acestor lucruri cu impact şi semnificaţii foarte adânci este preşedintele ales, este Klaus Iohannis, pentru că din punct de vedere al impactului emoţional, lumea care are satisfacţie în aceste zile văzând că oameni din vârful sistemului sunt dovediţi ca fiind corupţi, atunci există o explicaţie pentru corupţia endemică din România, ei vor lega de victoria lui Iohannis, care este şi victoria lor, iar genul acesta de evenimente consolidează poziţia lui Iohannis din punct de vedere public, chiar dacă dânsul nu are nimic de-a face cu evenimentele acestea.