"Explicaţiile pe care ni le-a dat Kelemen Hunor nu prea contează din două puncte de vedere: în primul rând, ele sunt menite să ascundă adevărul, care este unul cu totul pragmatic. În al doilea rând, Hunor Kelemen nu este un preşedinte autentic al UDMR. Lui i s-a dat în chirie postul. Dacă o să analizaţi declaraţia lui Verestoy Attila din această dimineaţă, care-i trasa exact ceea ce trebuie să facă, o să vă daţi seama de acest lucru, că UDMR e, ca orice partid din România care se respectă, o grupare de interese personale: oameni care doresc să-şi perpetueze funcţia, puterea, şi fac asta pe spatele minorităţii maghiare din România care, la fiecare rând de alegeri trebuie să arate că UDMR are putere votându-i. Sunt două părţi în a explica acest joc. Prima parte este o parte foarte serioasă, care are caracter geopolitic şi care, aşa cum spuneam şi aseară, a decis la începutul anilor '90 şi a rămas valabilă în continuare, respectiv influenţa liderilor minorităţii maghiare în stabilizarea situaţiei interetnice din România, joc care rămâne valabil. A doua parte e una total neserioasă şi e un joc electoral între UDMR şi Ponta, foarte transparent, foarte vizibil, s-au cam încurcat în nădragi. Pentru că, să zici că pleci de la guvernare, să nu se rezolve nimic, să nu mai pleci, dar să plece deţinătorul unui portofoliu care e şi viceprim ministru şi preşedintele formaţiunii fără să i se reproşeze nimic din punct de vedere administrativ sigur că nu are nicio logică", a spus Cozmin Guşă.
"Ce se întâmplă e evident: Ponta poate să arate puţin ardelenilor că îi pasă, dar ardelenii n-o să-l creadă prea mult timp. Va mai juca o dată această scenetă cu ocazia dezbaterilor din Parlament şi, în oglindă, şi Kelemen, rămânând la guvernare cu toate resursele guvernării la dispoziţie, o să poată să arate minorităţii maghiare că el este îngrijorat şi că doreşte să lupte până la ultima suflare pentru ca să păstreze unele avantaje ale minorităţii maghiare. Totul e un joc extrem de pragmatic prin care liderii UDMR rămân cu portofolii, surse de finanţare a afacerilor şi pentru campania electorală", explică Guşă.
În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia Kelemen Hunor ar urma să fie candidatul Uniunii la prezidenţiale, Guşă a declarat că aceasta este foarte posibilă.
"Informatia e credibilă, nu existau decât doi candidaţi posibili în acest moment, sau candidează preşedintele în funcţie, sau candidează Frunda. Aceste candidaturi cvasi-inutile pentru comunitatea maghiară, pentru că ştim că nu va ajunge vreodată vreun lider UDMR în turul 2, nu sunt decât tot pentru a servi interesele politice ale UDMR şi a-şi negocia o prezenţă mai bună în interiorul guvernării cu voturile pe care le-ar promite că le dă în turul 2", a explicat Guşă.
"Auzind cuvântul 'compromis' între Kelemen şi Ponta putem să deducem foarte bine că voturile în turul 2 vor merge către candidatul PSD, Victor Ponta, care deja şi-a luat în serios rolul. Am asistat la o scenetă foarte prost pusă în scenă, în care UDMR a părut că se încordează, apoi s-a înmuiat. Deocamdată, nimeni n-a câştigat nimic", încheie consultantul politic.