"Chiar am văzut la noi la televiziune, aşa-zisele ameninţări cu bombă pentru Obama, pentru Clinton, zilele trecute pentru Soros, mi se pare, fără să exagerez, cunoscând procedurile mediatice de victimizare, un fel de teatru pentru proşti. În acelaşi timp, fără să exagerez, de asemenea, cred şi tot ce se desfăşoară pe ecranele televiziunile din România cu aceste consultări practic fără obiect, e tot un fel de teatru pentru proşti. Şi regret să spun asta, demersul preşedintelui de a face un pact pentru justiţie e un demers de tip prezidenţial. Dar este destul de tardiv şi atunci când vrei să faci un astfel de demers trebuie să îl ai şi cu cine să îl faci", a spus consultantul politic.
Cozmin Guşă a mai spus că dacă vorbim de un pact pentru o justiţie dreaptă, corectă, presupunem că toată lumea ar dori asta. "Şi sunt diferenţe de nunaţă, de opinie, dar nu de obiectul pactului. La noi diferenţele sunt majore, dacă domnul Iohannis doreşte un pact pentru o justiţiei dreaptă şi un stat de drept, ceilalţi nu doresc asta şi discută despre altceva. Şi folosesc această tribună pentru a răspunde la întrebări pe care nu li s-au pus. Aud pe acolo de o listă de principii goale de conţinut. Dânşii nu vorbesc despre justiţie, ci despre o scăpare personală. Mai ales în distribuţia în care s-au prezentat la Cotroceni, una ruşinoasă, nici nu au cum să fie credibili. Nu am înţeles feţele lor de înmormântare de după întâlnire, probabil o să aflăm fel de fel de detalii şi o să ne dăm seama despre ce este vorba", a explicat acesta.
Conform lui, treburile stau aşa: "Dacă vrem o justiţie dreaptă şi un stat de drept, înseamnă că trebuie să mergem la esenţă, adică că această justiţie trebuie să fie în stare să îi găsească pe cei vinovaţi, să recupereze prejudiciile create, în aşa fel încât alţii să nu mai facă, nu să inventăm situaţii şi să vobim din nou despre această marotă pe care tot o agită PSD-ul cu implicarea altor forţe în justuţie".
"Ei se gândesc în felul următor: vrem să facem un pact doar dacă acest pact ne asigură că noi vom scăpa de vinovăţie, de dosare, şi că ne vom pune noi oamenii noştri pe care putem să îi coordonăm să nu ne controleze pe noi şi să îi controleze pe duşmanii noştri politici. E un teatru pentru proşti în care se porneşte de la un principiul sănătos şi lumea s-a prezentat pentru ca să aibă o tribună de unde să emită opinii. Ce poate să fie mai relevant decât faptul că astăzi se discută doar despre protocoale. Ar trebui să discutăm despre întărirea justiţiei, de la parchete, până la judecători, să discutăm despre independenţă, despre neimplicarea politicului în deciziile de a pune şefi pe aceste instanţe. Dacă o guvernare colorează politic aceste numiri prin impunerea unor şefi, înseamnă că justiţia nu mai este în interesul cetăţenilor. Nu văd la ce rezultat se poate ajunge decât că pare o situaţie în care poate să piardă toată lumea. Poate să piardă şi preşedintele Iohannis dacă se încumetă să discute serios acest pact cu nişte oameni care nu doresc o justiţie corectă, mai ales cei din PSD, din jurul lui Dragnea. Pe de altă parte, poate să piardă chiar şi PSD mergând într-o zonă care ar putea să se întoarcă împotriva lui Dragnea. Ce să stabilească acest pact? Cine va fi şef la DNA? Şef la DNA va fi cine vrea Dragnea pentru că preşedintele refuzând această nominalizare care a primit aviz negativ de la CSM va fi obligat că accepta a doua numire care va fi, de fapt, numirea a lui Dragnea", a detalia Cozmin Guşă.
Consultantul politic a mai spus că rezultatul acestor negocieri este unul nul. "Dacă preşedintele Iohannis îşi menţine linia, această direcţie nu are cum să se întâlnească cu cea PSD-ALDE. Mi se pare un demers care nu va aduce nimic în plus", a mai spus acesta, adăugând că acum contează doar interesele lideriilor politice celor de la putere.
Întrebat dacă crede că există o disensiune în coaliţia de guvernare, Cozmin Guşă a spus că nu crede că există fisuri prea mari. "Există, în schimb, o strategie. Strategia este ca PSD-ul să poată să defileze singur pe partea centru-strânga, iar cei de la ALDE, facând un joc mai de normalitate, să poate să se lăbărţeze pe partea dreaptă şi, în lipsa unor acţiuni din partea PNL, să poată să ocupe cât mai mult din această scenă. Tăriceanu să poată să îşi pregătească o candidatură individuală, nesuţinută de PSD, dar cu mai mulţi oameni din PNL sau din partea dreaptă, iar Liviu Dragnea să îşi asume o candidatură în numele PSD pentru electoratul de stânga, iar cel care se va califica în turul II să fie un câştigător. Asta e strategia pe care eu o vâd, e o strategie proastă pentru că este prea mult timp până la alegeri. Ea poate să pară de succes tocmai din cauza imobilismului PNL, a faptului că Orban nu este un lider pe acolo şi a dus partidul pe un trend descendent aşa cum a dus Dragnea PSD-ul", a declarat consultantul politic.
Acesta a mai spus că este clar că au o înţelegere care le convine. "În această strategie singurul perdant este preşedintele Iohannis, care se poate vedeam cu un PNL mult mai mic şi deansamblat prin migraţia către ALDE, şi care ar putea să plece, undeva în vara lui 2019, cu şansa a treia, dacă nu vor apărea şi alte surpriză", a mai precizat Cozmin Guşă.
În ceea ce priveşte votul pe Directiva referitoare la spălarea banilor, consultantul politic a spus că "dacă ar fi fost de bună credinţă şi ar fi fost corecţie, s-ar fi demarat o anchetă şi până în această seară se putea vedea care a fost defecţiunea".
"Noi ştim de fapt că este o minciună şi că au luat în derâdere un vot cum au luat în derâdere toate voturile de până acum", a completat acesta.
Cozmin Guşă a mai spus că nu prea putem să avem un mandat bun când o avem pe Viorica Vasilica la Guven şi nici la alte ministere nu avem pe nimeni ca să ne reprezinte.
"Încă se mai crede că dacă sistemul politic românesc nu mai merge după lege, mai continuă să funcţioneze după cutume. Probabil se va dovedi că sistemul româneasc nu mai funcţionează nici după lege, nici după cutume. La finalul zilei sau mâine ne vom da seama că cineva a intrat într-o mare capcană sau ambele partide, nu mă refer la partide politice, ci la partida Iohannis şi partida guvernamentală au intrat într-un soi de capcană", a încheiat Cozmin Guşă.